today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

ΠτΔ για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: Να εξαλειφθούν τα στερεότυπα ξεπερασμένων εποχών

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στέλνει το δικό της μήνυμα για την ανάγκη «να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι είναι αδιανόητο για μια κοινωνία που θέλει να λέγεται συμπεριληπτική να εξωθεί συμπολίτες μας στο περιθώριο και στην εξάρτηση, να τους στερεί, με άλλα λόγια, το θεμελιώδες δικαίωμά τους στην αξιοπρέπεια».

Με ανάρτησή της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, επισημαίνει: «Οφείλουμε να διευκολύνουμε την καθημερινότητά τους, απαλλάσσοντας την από τα εμπόδια που τη δυσχεραίνουν, και προσφέροντάς τους παράλληλα ευκαιρίες μόρφωσης, καλλιέργειας δεξιοτήτων, εργασίας». Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι πρέπει «να καταπολεμήσουμε τον εφησυχασμό, την αδιαφορία, την αμηχανία ή και τον φόβο απέναντί τους, ώστε να εξαλειφθούν κοινωνικές αντιλήψεις και στερεότυπα ξεπερασμένων εποχών».

Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Σακελλαροπούλου δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο μαθητές και μαθήτριες από το Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων της Αγίας Παρασκευής, οι οποίοι γεμάτοι περιέργεια και ενδιαφέρον περιηγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου, σε μια ξενάγηση που έγινε για πρώτη φορά με διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα. Όπως επισημαίνει η Πρόεδρος «Μέσα από την επαφή με αυτά τα παιδιά, όπως και με τα μέλη της αντιπροσωπείας από την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας, διαψεύσθηκαν και πάλι οι προκαταλήψεις γύρω από την ακουστική αναπηρία και αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να συμμετάσχουν πλήρως στο κοινωνικό γίγνεσθαι».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση της κ. Σακελλαροπούλου:

«Οι αίθουσες του Προεδρικού Μεγάρου, που δέχονται ξανά επισκέψεις σχολείων, πολιτιστικών και κοινωνικών συλλόγων, καθώς και άλλων φορέων, άνοιξαν για μαθητές και μαθήτριες από το Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων της Αγίας Παρασκευής. Έφηβοι γεμάτοι περιέργεια και ενδιαφέρον περιηγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου, σε μια ξενάγηση που έγινε για πρώτη φορά με διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα. Μέσα από την επαφή με αυτά τα παιδιά, όπως και με τα μέλη της αντιπροσωπείας από την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας, διαψεύσθηκαν και πάλι οι προκαταλήψεις γύρω από την ακουστική αναπηρία και αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να συμμετάσχουν πλήρως στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Μιλήσαμε για την ανάγκη καθολικής πρόσβασης των κωφών στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και στις καθυστερήσεις που συνεπάγεται για τους φοιτητές η έλλειψη μέριμνας για το πρόβλημά τους. Η έμφαση με την οποία υπογράμμισαν ότι διεκδικούν μια ζωή στο φως, μια ζωή συμμέτοχη και ισότιμη, δεν θα μπορούσε να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δίνει την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι είναι αδιανόητο για μια κοινωνία που θέλει να λέγεται συμπεριληπτική να εξωθεί συμπολίτες μας στο περιθώριο και στην εξάρτηση, να τους στερεί, με άλλα λόγια, το θεμελιώδες δικαίωμά τους στην αξιοπρέπεια. Οφείλουμε να διευκολύνουμε την καθημερινότητά τους, απαλλάσσοντας την από τα εμπόδια που τη δυσχεραίνουν, και προσφέροντάς τους παράλληλα ευκαιρίες μόρφωσης, καλλιέργειας δεξιοτήτων, εργασίας. Ταυτόχρονα, να καταπολεμήσουμε τον εφησυχασμό, την αδιαφορία, την αμηχανία ή και τον φόβο απέναντί τους, ώστε να εξαλειφθούν κοινωνικές αντιλήψεις και στερεότυπα ξεπερασμένων εποχών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ