today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Οι διεργασίες και τα τετ-α-τετ Μητσοτάκη στην άτυπη διάσκεψη του ΕΛΚ στην Αθήνα

Την εμπιστοσύνη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη σηματοδοτεί ο ερχομός στην Αθήνα είκοσι ευρωπαίων ηγετών από το μεγαλύτερο κόμμα του ευρωκοινοβουλίου, για τη χάραξη μιας κοινής στρατηγικής της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς ενόψει σημαντικών πολιτικών και εκλογικών μαχών του 2023 και του 2024.

Του Κώστα Πασίση

Την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, τον  πρόεδρο του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, και τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες θα καλωσορίσει στην Βουλιαγμένη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την πολιτική ενδυνάμωση του ΕΛΚ στην Ευρώπη.

Στο κλειστό διήμερο brainstorming (έτσι ονομάζεται η άτυπη διάσκεψη) το παρών θα δώσουν, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ΕΛΚ Donald Tusk, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, οι πρωθυπουργοί της Κροατίας Andrej Plenkovic, της Σλοβακίας Eduard Heger, o καγκελάριος της Αυστρίας Karl Nehammer και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Antonio Tajani.

Η σημερινή άτυπη συνάντηση πραγματοποιείται μόλις δύο μήνες από την ετήσια διάσκεψη του ΕΛΚ, που έγινε στο Ηράκλειο της Κρήτης και σύμφωνα με συνεργάτη του Πρωθυπουργού, δείχνει την έμπρακτη αναγνώριση των εταίρων μας στον πρωταγωνιστικό ρόλο, που διαδραματίζει η Ελλάδα σε μια σειρά καυτών ευρωπαϊκών ζητημάτων, όπως είναι η ενεργειακή κρίση, η ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, η οικονομική διακυβέρνηση κ.α

Όλα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί σε παραλιακό ξενοδοχείο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχουν τα τετ-α-τετ που θα έχει ο Πρωθυπουργός με ευρωπαίους ηγέτες που παίζουν κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην προκειμένη περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδιαφέρεται περισσότερο για την εξέλιξη του ζητήματος της επιβολής ευρωπαϊκού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Ένα θέμα που διχάζει την Ευρώπη, η οποία ακόμη αναζητεί μια συμβιβαστική φόρμουλα, ενόψει της  Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου οι αρχηγοί των κρατών-μελών θα κληθούν για άλλη μια φορά να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, και η Ευρώπη να κερδίσει εκ νέου το χαμένο γόητρο της…

Επισημαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου, είχε εκφράσει τη συγκρατημένη  αισιοδοξία του για την εύρεσης μιας βιώσιμης λύσης.

«Δεν θέλουμε να γυρίσει σε εμάς. Αν γίνει αυτό, σημαίνει ότι θα υπάρχει νέα διαφωνία και δεν το θέλουμε αυτό», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η άφιξη στην Αθήνα σημαντικών ευρωπαίων ηγετών αποτελεί και μια «χρυσή ευκαιρία» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέσει εκ νέου το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και της διαφαινόμενης έντασης στην ανατολική Μεσόγειο με αφορμή τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, που έχει ξεκινήσει η Ελλάδα.

Στην παρούσα συγκυρία το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας είναι πρώτης προτεραιότητας για την Ευρώπη και η Ελλάδα, όπως έχει πει ο αρμόδιος υπουργός, μπορεί να γίνει εξαγωγέας ενέργειας.

Η σημερινή διάσκεψη δεν έχει επίσημο χαρακτήρα, αλλά δίνει την ευκαιρία για συζητήσεις σε βάθος και ανταλλαγή απόψεων, που χτίζουν ισχυρές διαπροσωπικές συμμαχίες, που έχει ανάγκη η Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ