today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Α.Ταγιάνι: Έφτασε η ώρα να εργαστούμε για μια δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, αναφέρθηκε στο ουκρανικό και στο μεταναστευτικό.

«Η Ιταλία ενδιαφέρεται έντονα να στηρίξει κάθε πολιτική και διπλωματική πρωτοβουλία, η οποία να μπορεί να οδηγήσει σε μια δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία. Όλες οι χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας, όλες οι χώρες που επιθυμούν την ειρήνη θα είναι έτοιμες να μιλήσουν με τον Πούτιν, αν αποδείξει έμπρακτα ότι έχει ειλικρινές ενδιαφέρον» για την ειρήνη, τόνισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

«Επαναλαμβάνω, έφτασε η ώρα να εργαστούμε για μια δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα αποσαφήνισε ότι, στη φάση αυτή, η Ιταλία παρέχει στην Ουκρανία βοήθεια για την αποκατάσταση των ηλεκτρικών υποδομών και ότι υπάρχει η δυνατότητα αρωγής από μέρους της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας υπογράμμισε:

«Οι σχέσεις με το Παρίσι δεν έχουν διακοπεί. Θέτουμε ένα τεράστιο θέμα, εκείνο των μεταναστών, το οποίο πρέπει να λυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και προς το παρόν λάβαμε ικανοποιητικές απαντήσεις. Η Μεσόγειος δεν μπορεί να μετατραπεί σε νεκροταφείο, πρέπει να κερδίσουμε την μάχη με τους δουλεμπόρους. Η Ιταλία θα προτείνει ένα Σχέδιο Μάρσαλ για την Αφρική, ύψους 100 δισεκατομμυρίων, με μια στρατηγική ανάπτυξης ικανή να σταματήσει τις αναχωρήσεις μεταναστών».

Σε σχέση με την Λιβύη, ο Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε στην La Repubblica ότι «η Ιταλία έχει μια ιστορική σχέση με την Τρίπολη, αλλά στόχος παραμένουν οι εκλογές και η εθνική ενότητα». Παράλληλα πρόσθεσε ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ότι θεωρεί πως «το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας έχει γεράσει πλέον, πρέπει να μεταρρυθμιστεί» ενώ «διερωτάται μήπως η επιστροφή του σε ισχύ μετά τον κορονοϊό θα έπρεπε να πάρει μια ακόμη αναβολή, έστω κι αν τροποποιηθεί».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την υποψηφιότητα του Λουίτζι Ντι Μάιο για την θέση ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στις χώρες του Κόλπου -η οποία έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην Ιταλία-, απαντώντας σε ερώτηση της La Repubblica αν η κυβέρνηση Μελόνι την στηρίζει, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών απάντησε:

«Δεν αντιτίθεται, αλλά πρόκειται για ατομική υποψηφιότητα, όχι της κυβέρνησής μας. Το έχω ήδη πει στον Μπορέλ, αν τον διορίσει στην θέση αυτή, η επιλογή είναι αποκλειστικά δική του».

Ιταλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν σχετικά ότι είναι η πρώτη φορά που υποψηφιότητα πρώην υπουργού Εξωτερικών μιας χώρας μέλους της ΕΕ δεν στηρίζεται από την κυβέρνηση του κράτους-μέλους από το οποίο προέρχεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ