today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Σ.Λαβρόφ: Η Δύση είχε την ευκαιρία να αποφύγει τη σύγκρουση στην Ουκρανία αλλά  απέρριψε τις ρωσικές προτάσεις

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως μεγάλα προβλήματα έχουν συσσωρευθεί στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), κατηγορώντας τη Δύση ότι απέρριψε την ευκαιρία να τον καταστήσει μια πραγματική γέφυρα με τη Ρωσία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο Λαβρόφ έκανε τα σχόλια αυτά κατά την έναρξη μιας συνέντευξης Τύπου στη διάρκεια της οποίας έκανε μια μακροσκελή αναφορά στα παράπονα της Ρωσίας κατά της Δύσης λέγοντας πως η “απερίσκεπτη διεύρυνση” του ΝΑΤΟ υποτίμησε της βασικές αρχές του ΟΑΣΕ.

“Εκμεταλλευόμενη την αριθμητική ανωτερότητά της σε αυτόν τον οργανισμό, η Δύση προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια, αν θέλετε, να τον ιδιωτικοποιήσει. Ή ίσως είναι πιο σωστό να πούμε πως προσπαθεί να καταλάβει εξ εφόδου τον ΟΑΣΕ, να υποτάξει αυτή την τελευταία πλατφόρμα για περιφερειακό διάλογο”, είπε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε πως η Δύση είχε μια πραγματική ευκαιρία να αποφύγει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά επέλεξε να απορρίψει τις ρωσικές προτάσεις που είχαν στόχο να σταματήσει η επέκταση του ΝΑΤΟ και να συμφωνηθεί ένα ειδικό καθεστώς ασφάλειας για το Κίεβο.

Η Δύση λέει πως οι ρωσικές προτάσεις που διατυπώθηκαν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ήταν μη ρεαλιστικές και ανειλικρινείς.

Η Μόσχα είναι έτοιμη να ακούσει, αν κάποιος θέλει να διεξαγάγει συνομιλίες σχετικά με την Ουκρανία, είπε ο Σ. Λαβρόφ.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι ουκρανικές κατηγορίες πως η Ρωσία θέλει συνομιλίες για να κερδίσει χρόνο ώστε να ανασυνταχθεί και να ανασυγκροτήσει τις ένοπλες δυνάμεις της, είναι παράλογες.

Ο Λαβρόφ τόνισε πως η Ρωσία θα ήταν επίσης πρόθυμη να επιστρέψει στις συνομιλίες με τη Δύση, αν η τελευταία αλλάξει γνώμη σχετικά με το όφελος της συζήτησης των προτάσεων ασφαλείας που έκανε η Μόσχα τον περασμένο Δεκέμβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ