today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Μ. Χαρακόπουλος: Επιβεβλημένη η νομοθετική επικαιροποίηση του πλαισίου του απορρήτου των επικοινωνιών

«Ανεξαρτήτως επικαιρότητας είναι επιβεβλημένη η νομοθετική επικαιροποίηση του όλου πλαισίου του απορρήτου των επικοινωνιών», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης Μάξιμος Χαρακόπουλος, ανοίγοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διαδικασία της άρσης του απορρήτου.

«Τα τεχνολογικά μέσα δεν νοείται να λειτουργούν κατά τρόπο που να παραβιάζουν τα βασικά δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. Αυτά είναι αναφαίρετα και συνταγματικά κατοχυρωμένα. Κι αυτήν την αρχή, που είναι θεμελιώδης για την ορθή λειτουργία ενός δημοκρατικού πολιτεύματος, οφείλουμε να την διαφυλάξουμε και να την ενισχύσουμε. Οι εφαρμογές της τεχνολογίας δεν επιτρέπεται να αναπτύσσονται εντός ενός άναρχου τοπίου, όπου δεν θα είναι διακριτά τα όρια δράσης, ακόμη και για τους φορείς που είναι αρμόδιοι από τον νόμο και τις διατάξεις να τις χρησιμοποιούν», είπε ο κ. Χαρακόπουλος.

«Πρέπει ο πολίτης να αισθάνεται πάντοτε και παντού ότι η ιδιωτικότητά του είναι κατοχυρωμένη, ότι τα δικαιώματά του είναι εξασφαλισμένα, ότι η ζωή του δεν αποτελεί αντικείμενο παρακολούθησης από τον οποιοδήποτε, που μπορεί και το κάνει διότι απλώς έχει τα μέσα γι’ αυτό», ανέφερε ο κ. Χαρακόπουλος και πρόσθεσε:

«Προφανώς, το ζήτημα αυτό και οι συνεπαγόμενοι προβληματισμοί που προκαλεί δεν είναι ελληνική αποκλειστικότητα. Αποτελούν αντικείμενο ανάλυσης και ανάλογων νομοθετικών ρυθμίσεων σε όλον τον δημοκρατικό κόσμο. Οπότε υπάρχει ήδη μια διεθνής πρακτική που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Το ζητούμενο είναι η χρυσή τομή μεταξύ της προστασίας της εθνικής ασφάλειας και της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, όπως επιτάσσουν το σύνταγμα και οι νόμοι”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ