25.6 C
Athens

Κ.Χατζηδάκης: Στόχος το πρόγραμμα “Σπίτι μου” να γίνει νόμος πριν από τα Χριστούγεννα

Στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Για το πρόγραμμα “Σπίτι μου” ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι έχει τεθεί σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο, ότι τελειώνει η διαβούλευση στις 7 του μηνός και στόχος είναι πριν από τα Χριστούγεννα να πάει στη Βουλή και να ψηφιστεί για να γίνει νόμος του κράτους.

“Θέλουμε δύο τουλάχιστον από τις παρεμβάσεις αυτές να τρέξουν ει δυνατόν και στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Η μία είναι τα χαμηλότοκα δάνεια για τους νέους και η άλλη είναι το υποπρόγραμμα “Κάλυψη“, το οποίο αφορά πολύ φτωχούς συμπολίτες μας, πολύτεκνους κατά προτεραιότητα, ανθρώπους με πάρα πολύ χαμηλό εισόδημα και για τους οποίους θέλουμε να εξασφαλίσουμε σε πρώτη φάση 1000 διαμερίσματα για τα οποία υπάρχουν οι βάσεις”, τόνισε.

Το πρόγραμμα “Σπίτι μου”, αφορά σε νέους ηλικίας 25-39 ετών. “Το ανώτατο όριο υπάρχει γιατί το πρόγραμμα έχει κοινωνικό χαρακτήρα, το κατώτατο, δηλαδή τα 10.000 εισόδημα το χρόνο, που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό, υπάρχει γιατί κάπως πρέπει να ξεπληρώσεις το δάνειο. Εάν δεν έχεις καθόλου εισόδημα, πού θα βρεις τα λεφτά για τη δόση. Η δόση είναι πάρα πολύ χαμηλή επειδή τα τρία τέταρτα του δανείου είναι άτοκα λόγω του ότι τα επιδοτεί η δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Δηλαδή συμφέρουν τα δάνεια αυτά διότι θα δίνεις μία δόση που θα είναι χαμηλότερη από το νοίκι που θα πλήρωνες κανονικά και θα σου μείνει και το σπίτι”, εξήγησε ο υπουργός Εργασίας.

Υπενθύμισε ότι υπάρχει ανώτατο όριο τιμής για το ακίνητο, που είναι στα 200.000 ευρώ, ενώ υπάρχει και μία ιδία συμμετοχή, η οποία έχει οριστεί στο 10%.

Μιλώντας για το πρόγραμμα Κοινωνική Αντιπαροχή τόνισε ότι στοχεύει στην αξιοποίηση ακινήτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, τα οποία αντί να δοθούν για να κτιστούν οι εργατικές κατοικίες που ξέραμε μέχρι τώρα, θα δοθούν μετά από διαγωνισμούς σε ιδιώτες, οι οποίοι θα χτίσουν όπως γίνεται στο εξωτερικό, καινούργια κτίρια και για δική τους χρήση. “Αλλά μέσα σε αυτά τα κτίρια τα μισά περίπου θα είναι διαμερίσματα τα οποία θα διατεθούν σε εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν ανάγκη μεγάλη και χαμηλό εισόδημα. Άρα φεύγουμε από το μοντέλο των εργατικών κατοικιών και πάμε σε μια πιο σύγχρονη αντίληψη για κατοικία στους εργαζόμενους με τον τρόπο τον οποίο σας περιέγραψα. Αυτό το μοντέλο ισχύει σε χώρες όπως είναι η Βρετανία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και το εφαρμόζουμε κι εμείς“.

“Ανακαινίζω”

Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα “Ανακαινίζω” τονίζοντας ότι αφορά σε ιδιοκτήτες ακινήτων που τα έχουν κλειστά και στους οποίους δίνεται μια επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ να ανακαινίσουν το σπίτι τους, με την προϋπόθεση να το νοικιάσουν στη συνέχεια για τουλάχιστον τρία χρόνια. “Επειδή έχουμε πολλά κλειστά διαμερίσματα και αυτό ανεβάζει τις τιμές των ενοικίων ακόμη περισσότερο”, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

 Επιταγή ακρίβειας

Σε ερώτηση για την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να δοθεί στις 20 Δεκεμβρίου, δεν αποκλείοντας ωστόσο να υπάρξει και μια μικρή απόκλιση.

Συντάξεις

Σε ερώτηση για τις παράλληλες συντάξεις, ο υπουργός τόνισε: “Για να καταλάβετε το πρόβλημα με τις παράλληλες και το μέγεθός τους, να σας πω το μέγεθος ενός άλλου προβλήματος που επιλύθηκε, που ήταν οι κύριες συντάξεις. Εκεί έχουμε φτάσει πια να έχουμε αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα από το 2016 μέχρι το 2020. Στο 2021 υπάρχουν περίπου 8.500 προβληματικές συντάξεις, εκ των οποίων επειδή υπάρχουν κάποια διοικητικά προβλήματα τα οποία τα αντιμετωπίζουμε, περίπου 2.000 είναι στο Ηράκλειο της Κρήτης και οι υπόλοιπες έχουν τα προβλήματά τους, με την έννοια ότι κάποιοι χρωστάνε πάνω από το όριο. Κάπου αλλού δεν έχει βγει ιατρική γνωμάτευση για τις αναπηρικές.

Άρα θα ήταν και παράνομο να δώσουμε τις συντάξεις. Αλλού φαίνεται ότι δεν θεμελιώνουν δικαίωμα οι συνταξιούχοι συνταξιοδοτικό εκ πρώτης όψεως. Εν πάση περιπτώσει, έχουν δοθεί στους 22 μήνες που είμαι εγώ στο υπουργείο και έχουν βγει τα επίσημα στοιχεία για 470.000 συντάξεις που αντιστοιχούν στο ένα έκτο του συνολικού αριθμού των συνταξιούχων και ακόμη περισσότερο έχουν εκδοθεί το 85% των συντάξεων, για τις οποίες είχε υποβληθεί αίτηση το 2022, που σημαίνει ότι το ΕΦΚΑ έχει βρει την περπατησιά του και έχουμε φτάσει πια μεσοσταθμικά για τις καινούργιες συντάξεις, αιτήσεις δηλαδή που έχουν υποβληθεί το 2022, να εκδίδονται στους δύο μήνες, στις 60 μέρες, όταν στη Γερμανία εκδίδονται σε 74. Αυτό είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα και έγινε βεβαίως με τη στήριξη των υπαλλήλων και των στελεχών του ΕΦΚΑ. Αλλά και επειδή εφαρμόστηκαν καινούργιες μέθοδοι στο μάνατζμεντ και καινούργιες ιδέες, όπως οι συντάξεις φαστ τρακ για τις οποίες δημοσιεύτηκε και χθες μια δημοσκόπηση που δείχνει ότι το 70% των συμπολιτών μας αγκαλιάζει αυτό το μέτρο, παρά την πολύ έντονη κριτική της αντιπολίτευσης, η οποία ακόμα και τώρα συνεχίζεται“.

“Στις παράλληλες συντάξεις οι αιτήσεις που έχουμε αυτή την ώρα είναι 6.000. Δεν θέλω να το μειώσω. Θέλω να πω ότι εδώ και τέσσερις μήνες, έχει μπει μπροστά το λογισμικό και αυτό το πρόβλημα ήδη αντιμετωπίζεται, όπως επίσης ολοκληρώνεται και το ζήτημα για τους επανυπολογισμούς που είναι εκκρεμείς και οι οποίες είναι περίπου 100.000. Αλλά οι άνθρωποι αυτοί, για να μη δημιουργηθεί καμία εντύπωση, παίρνουν σύνταξη. Είναι θέμα επανυπολογισμού που όμως πρέπει να το πω, δεν είναι πάντοτε προς το συμφέρον των συνταξιούχων, δεν σημαίνει ότι αν κλείσει ο επανυπολογισμός, οπωσδήποτε θα δοθούν κάποια λίγα ευρώ στον συνταξιούχο παραπάνω” εξήγησε.

Ψηφιακή απογραφή

Για την ψηφιακή απογραφή των ιδιωτών μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα είπε ο υπουργός: “Η ψηφιακή απογραφή που γίνεται τώρα γίνεται για το νέο αναβαθμισμένο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ 2, το οποίο θα έχει λιγότερο γραφειοκρατικό βάρος και για τους λογιστές των επιχειρήσεων και για τις επιχειρήσεις και για το Δημόσιο. Είναι η βάση το ΕΡΓΑΝΗ 2 για να προχωρήσει σε όλη της την έκταση η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που είναι ένα βασικό εργαλείο για την εγγύηση του ωραρίου των εργαζομένων, της καταγραφής των υπερωριών του. Είναι μια εγγύηση για τα δικαιώματά του“.

Εκλογές

Όσον αφορά στις επερχόμενες εκλογές, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι “έχουμε φτάσει πια στην τελευταία στροφή πριν από τις εκλογές. Οι εκλογές το απώτατο χρονικό όριο που μπορεί να γίνουν είναι περί τα τέλη Ιουνίου του 2023. Τώρα η όλη συζήτηση γίνεται αν θα γίνουν τον Ιούνιο, τον Μάιο ή τον Απρίλιο. Ο πρωθυπουργός θα κάνει, όπως έχει πει, τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας και φυσικά για την ακριβή ημερομηνία θα σταθμίσει μια σειρά από δεδομένα σε σχέση με την κατάσταση εσωτερικά αλλά και σε σχέση με την εξωτερική πολιτική της χώρας. Μην το ξεχνάμε και αυτό. Θα σταθμιστούν όλα αυτά και θα επιλεγεί ο κατάλληλος μήνας”,  κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.

SourceΕΡΤ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ