today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Ελληνική Λύση: Αναγκαία η επικαιροποίηση του πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ

Τα κόμματα πρέπει ξεκάθαρα να τοποθετηθούν αν θέλουν Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ή όχι, είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο βουλευτής που δήλωσε επιφύλαξη, για την τελική στάση του κόμματος του στο νομοσχέδιο, είπε ότι όλα τα κόμματα πρέπει, τις ημέρες που θα ακολουθήσουν, να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ώστε να καλυφθούν τα θεσμικά κενά που διατρέχουν το πλαίσιο για την άρση του απορρήτου.

Ο κ. Μυλωνάκης σχολίασε τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ότι δηλαδή, δεν του επέτρεψαν να ελέγξει τις επισυνδέσεις. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Αυτός που έχει δικαίωμα ελέγχου, πρέπει ό,τι ζητήσει να το παίρνει», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης και πρόσθεσε ότι «υπάρχει ανάγκη επικαιροποίησης του πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ, διότι πλέον υπάρχουν σοβαρά θέματα κυβερνοασφάλειας».

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παρακολουθούμενους και από την ΕΥΠ και από το Predator, είπε ότι αν αυτές οι πληροφορίες έχουν βάση, τότε πρόκειται για μια άρρωστη κατάσταση η οποία οφείλεται σε πολιτικά λάθη που βαρύνουν και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και αφαιρεί τον έναν εισαγγελέα. Έρχεστε εσείς τώρα και βάζετε το δεύτερο εισαγγελέα. Έρχεται η ΝΔ και επειδή θα γίνονταν αποκαλύψεις, φέρνει τροπολογία που λέει ότι δεν είναι υποχρεωμένη η ΑΔΑΕ να ενημερώνει τον παρακολουθούμενο. Αυτό έγινε το Μάρτιο του 2021 και το ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει λοιπόν να δούμε την πηγή του κακού», είπε ο Αντώνης Μυλωνάκης.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης πρότεινε «όποιος παρακολουθείται, με νόμιμη επισύνδεση, δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση της παρακολούθησης του, να ενημερώνεται προτού καταστραφεί το αρχείο της παρακολούθησής του», αν δεν πρόκειται για «εγκλήματα» και «εγκληματικές συμμορίες».

Ο βουλευτής είπε ότι η έννοια της εθνικής ασφάλειας είναι αόριστη, με το νομοσχέδιο και τόνισε πως όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα, θα πρέπει ο Πρόεδρος της Βουλής να ενημερώνεται πριν την απόφαση για την άρση του απορρήτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ