today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Α.Γεωργιάδης: Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα είμαστε η πρώτη χώρα στην ευρωπαϊκή συμβολή στη διαχείριση των αποβλήτων

«Για την κυβέρνησή μας η βιώσιμη ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος και η πράσινη ατζέντα είναι προτεραιότητες και νομίζω ότι το έχουμε αποδείξει τα τελευταία 3,5 χρόνια της κυβέρνησης» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στο “Sixth Sustainability Summit for South-East Europe & the Mediterranean”, του Εconomist.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η χώρα μας συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της χρηματοδότησης 2021-2027 «και έχουμε χρησιμοποιήσει πολλά από αυτά τα ευρωπαϊκά κονδύλια σε περιοχές, έτσι ώστε να αναπτύξουμε τα έργα ανακύκλωσης και να μειώσουμε το πλαστικό με πιο αποτελεσματικό και πιο φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον».

Σχετικά με τη μείωση της χρήσης πλαστικού, υπογράμμισε ότι έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια. «Δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο που θέλουμε, αλλά η πρόοδος είναι εμφανής σε όποιον θέλει να τη δει και είμαστε εδώ να βοηθήσουμε ως κυβέρνηση να επιταχύνουμε όλοι μαζί την πρόοδο και την απορρόφηση των κονδυλίων για να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη» όπως είπε ο ίδιος.

Επιπλέον, σημείωσε: «Θέλω να αναφέρω ένα παράδειγμα. Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση και εγώ έχουμε εμπλακεί στο project του Ελληνικού και πάντα λέω ότι αυτό θα είναι το νέο πρόσωπο της Ελλάδος στο εξωτερικό. Ένας από τους λόγους που αισθανόμαστε πολύ υπερήφανοι γι’ αυτό το project είναι πως είναι πράσινο, βιώσιμο, ανακυκλώσιμο, ουδέτερο προς τον άνθρακα όπως θα έπρεπε να είναι οι πόλεις του μέλλοντος σε ολόκληρο τον πλανήτη. Και με αυτό θέλω να δείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και να είναι μία από τις πρώτες χώρες και όχι από τις τελευταίες που ήταν στο παρελθόν, ως παράδειγμα που μπορεί να συνδυάσει οικονομική ανάπτυξη, βιώσιμη ανάπτυξη, καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ανθρώπους και σεβασμό για το περιβάλλον. Αυτό είναι το στοίχημα της κυβέρνησης, του ελληνικού λαού, του κράτους».

Απόβλητα

Απαντώντας σε ερώτηση τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για το γεγονός ότι το 80% των αποβλήτων πηγαίνει ακόμα στις χωματερές, υπουργός σημείωσε:

«Όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση, η Ελλάδα ήταν σε πολύ δεινή θέση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της… Δουλέψαμε σκληρά με τους Ευρωπαίους φίλους μας. Η Επίτροπος Φερέιρα ήρθε εδώ με την ομάδα της για να δούμε πώς θα επιταχύνουμε τη διαδικασία και θα απορροφήσουμε τα χρήματα.

Όλοι οι διαγωνισμοί βρίσκονται καθ’ οδόν και νομίζω ότι πλέον είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε την υποδομή που θα αλλάξει τις κακές επιδόσεις που είχε η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε ήδη απλοποιήσει το νομικό πλαίσιο έτσι ώστε όλοι να ξέρουν πώς μπορούν να προχωρήσουν και είμαστε αισιόδοξοι ότι όπως έχουμε πετύχει να είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση απορρόφησης κονδυλίων σε όλα, έτσι θα καταφέρουμε να απορροφήσουμε και αυτή την ευρωπαϊκή συμβολή στη διαχείριση των αποβλήτων. Η επίλυση ενός προβλήματος που παραδεχόμαστε και κατανοούμε ότι είναι υπαρκτό, έχει ήδη ξεκινήσει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ