today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Μ.Ρέντσι: Αυτοί που μας έλεγαν πριν δέκα χρόνια τι είναι σωστό, έκαναν πολλά λάθη

Αυτοί που μας έλεγαν πριν δέκα χρόνια τι είναι σωστό, έκαναν πολλά λάθη εις βάρος των επόμενων γενεών, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι μιλώντας σήμερα στην Αθήνα, στο συνέδριο του Economist σε πάνελ συζήτησης με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση.

«Η έννοια της βιωσιμότητας αλλάζει με τον χρόνο. Πριν δέκα χρόνια την χρησιμοποίησε η Γερμανία για να επιτεθεί στην ελληνική και την ιταλική κυβέρνηση με επιχείρημα την έλλειψη βιώσιμων οικονομικών. Τώρα ο ορισμός έχει αλλάξει. Η Γερμανία προχώρησε στο κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ρεύματος και την επένδυση στον αγωγό εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου North Stream 2. Έτσι κατάφεραν σημαντικό πλήγμα στη βιωσιμότητα της Ευρώπης», προσέθεσε.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη όραμα ώστε να μην περιοριστεί σε ρόλο θεατή του ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. «Η σχέση με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική είναι κομβική, και στις δύο περιπτώσεις η Ελλάδα και η Ιταλία μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο. Αν συνεχίσουμε να στέλνουμε τον λογαριασμό στη μεσαία τάξη τότε δίνουμε δύναμη στους ακραίους και τους λαϊκιστές», υπογράμμισε.

Στην ανάγκη για ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο στάθηκε, από την πλευρά του, ο κ. Στάσσης. «Χρειάζονται πανευρωπαϊκές λύσεις, λειτουργούμε σε διασυνδεδεμένη αγορά και οποιαδήποτε μεμονωμένη προσέγγιση οδηγεί σε στρεβλώσεις. Χρειάζεται να δράσουμε ενιαία και γρήγορα τους επόμενους 12 μήνες πριν προσεγγίσουμε στις επόμενες ευρωεκλογές», τόνισε.

Αναφερόμενος στις εγχώριες εξελίξεις τόνισε ότι η κρίση θα καθυστερήσει για λίγα χρόνια την απολιγνιτοποίηση αλλά ο τελικός στόχος δεν αλλάζει. «Είμαστε δεσμευμένοι στην πράσινη μετάβαση. Το ενεργειακό τρίλημμα ενεργειακή ασφάλεια – οικονομικότητα – βιωσιμότητα, έχει μόνο μία απάντηση: την καθαρή ενέργεια που είναι ανταγωνιστική, καθαρή και προσφέρει ενεργειακή ανεξαρτησία και συνεπώς ασφάλεια», κατέληξε ο κ. Στάσσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ