today-is-a-good-day
19 C
Athens

Απ. Βεσυρόπουλος: Η κυβέρνηση συνεχίζει το θεσμικό της έργο στηρίζοντας οικονομία, πολίτες και νοικοκυριά

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της Αρχής και των άρθρων το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2235 – Κύρωση Πρόσθετης Πράξης στο Νέο Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας και φορολογικές ρυθμίσεις για τη ναυτιλία – Επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις – Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων και του Δικτύου Κρατικών Ενισχύσεων – Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις» στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

«Υπέρ» του σχεδίου νόμου ψήφισε η ΝΔ. Επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ το καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.

Αύριο, Πέμπτη, προγραμματίστηκε να διεξαχθεί η δεύτερη ανάγνωσή του νομοσχεδίου προκειμένου την επόμενη εβδομάδα να εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος ολοκληρώνοντας και επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου, τόνισε πως «η κυβέρνηση συνεχίζει το θεσμικό, νομοθετικό της έργο επιλύοντας προβλήματα, στηρίζοντας την πραγματική οικονομία, τους πολίτες και τα νοικοκυριά και διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις ενίσχυσης και αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας» και «το νομοσχέδιο αυτό επιβεβαιώνει αυτή την σταθερή και αταλάντευτη επιλογή της κυβέρνησης, του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Αναφερόμενος στην κύρωση της κοινοτικής Οδηγία, είπε ότι βασικής της επιδίωξη είναι η ενίσχυση των αμυντικών προσπαθειών που αναλαμβάνουν τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ένωσης. Στη βάση αυτή θεσπίζονται ενιαίοι κανόνες για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να χορηγούνται απαλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις τους, όταν συμμετέχουν σε αμυντική προσπάθεια της Ένωσης, όπως οι απαλλαγές αυτές που ισχύουν, ήδη, για τις Ένοπλες Δυνάμεις των κρατών μελών, όταν συμμετέχουν σε αμυντική προσπάθεια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Επίσης, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται μία σειρά από πρόσθετες επείγουσες φορολογικές διατάξεις. Κρίνεται η πρόσθετη πράξη στο νέο συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας. Με την πρόσθετη πράξη προβλέπονται, πρώτον, εφαρμογή συντελεστή φορολογίας 5% στα εισαγόμενα μερίσματα και την υπεραξία από την πώληση μεριδίων πλοιοκτητριών εταιρειών πλοίων από ελληνική ή ξένη σημαία έως το επίπεδο φυσικών προσώπων. Ρητή πρόβλεψη για την εφαρμογή του ίδιου συντελεστή 5%, στην υπεραξία που προκύπτει από την πώληση μετοχών των εν λόγω εταιρειών. Επίσης, προβλέπεται αύξηση της ελάχιστης ετήσιας οικειοθελούς παροχής της Ναυτιλιακής Κοινότητας από τα 40 στα 60 εκατ. ευρώ. Στο συνυποσχετικό του 2019 η χωρητικότητα σε κόρους ήταν 207.155.083 κόρους, ενώ στην πρόσθετη πράξη του 2022 η χωρητικότητα σε κόρους είναι 272.372.603 κόρους.

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου παρατείνεται για άλλα 2 έτη, μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2024, η αναστολή του Φ.Π.Α. στα ακίνητα, ένα από τα ουσιαστικά αναπτυξιακά μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της για την τόνωση της αγοράς ακινήτων.

Παρατείνεται για ένα ακόμη εξάμηνο, μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2023, η ισχύς του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. 13% στις μεταφορές προσώπων, στον καφέ, στην εστίαση, στα μη αλκοολούχα ποτά, στο τουριστικό πακέτο, στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήρια και στις σχολές χορού που δεν απαλλάσσονται από το Φ.Π.Α.

Έχει προβλεφθεί η παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2023 της ισχύος του υπέρ μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία. Για τα εισιτήρια των κινηματογράφων θα ισχύσει επίσης υπέρ μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6% από την 1η Ιανουαρίου του 2023 μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2023.

Με την προσθήκη επιπλέον μεταβατικών διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπεται ότι ειδικά για τα πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης κατά τα έτη 2020 και 2021 η προϋπόθεση της απόδειξης του ποσού της επένδυσης πληρούνται, εφόσον διαπιστωθεί ότι ολοκληρώθηκε επένδυση εντός της προθεσμίας των τριών ετών από την υποβολή της αίτησης . Ειδικά για το έτος 2022 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου του 2022.

Επεκτείνεται για άλλα δύο έτη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2024 η έκπτωση φόρου κατά 40% για τις δαπάνες που αφορούν λήψη υπηρεσιών για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων τους, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν και σήμερα.

Αναστέλλονται για δύο ακόμη έτη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 η επιβολή του φόρου υπεραξίας για μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας του άρθρου 41 του κώδικα φορολογίας εισοδήματος. Η διάταξη αυτή συνδυαστικά με την προηγούμενη και την παράταση αναστολής του Φ.Π.Α. για τα ακίνητα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ευνοϊκών ρυθμίσεων για την τόνωση της αγοράς ακινήτων ενός κλάδου με βαρύνουσα σημασία για την ελληνική οικονομία και τους πολίτες.

Παρέχεται εφεξής η δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να εκδίδει πράξη προσδιορισμού φόρου και να διαγραφεί ή να επιστραφεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου δωρεάς γονικής παροχής και κληρονομίας, χωρίς τον περιορισμό των 300 ευρώ που ισχύει σήμερα, όπου ο φορολογούμενος είναι υποχρεωμένος να προσέλθει στη ΔΟΥ προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά . Στη συνέχεια αφού γίνει έλεγχος και γίνει δεκτή η τροποποιητική δήλωση διαγράφεται ή επιστρέφεται ο αντίστοιχος φόρος .

Γίνεται εξομοίωση των τελών κυκλοφορίας των τουριστικών λεωφορείων για το έτος 2023 ώστε να είναι σε αντιστοιχία με τα τέλη κυκλοφορίας των υπεραστικών λεωφορείων . Αντίστοιχη εξομοίωση, έγινε και το 2021 και το 2022. Πρόκειται για μια σημαντική μείωση αφού για την κατηγορία των τουριστικών λεωφορείων έως 40 θέσεων τα τέλη κυκλοφορίας μειώνονται από 430 ευρώ σε 215 ευρώ, ενώ για την κατηγορία τουριστικών λεωφορείων 41 θέσεων και άνω τα τέλη κυκλοφορίας μειώνονται από 595 ευρώ σε 300 ευρώ.

Ένα, επίσης ουσιαστικό μέτρο διευκόλυνσης των φορολογουμένων πολιτών και ειδικά αυτών που έχουν οφειλές είναι ότι παρατείνεται κατά ένα ακόμη έτος , έως τις 27 Οκτωβρίου του 2023, η διευκόλυνση που τους είχε παρασχεθεί να ενταχθούν στη ρύθμιση των βεβαιωμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών τους σε 24 ή 48 δόσεις .

Απλοποιούνται οι προϋποθέσεις και οι διοικητικές διαδικασίες ακινητοποίησης οχημάτων που τίθενται σε τελωνειακό καθεστώς προσωρινής εισαγωγής.

Παρατείνεται έως, 31 Δεκεμβρίου του 2024 το καθεστώς φορολογίας μεταβίβασης των οχημάτων δημόσιας χρήσεις του άρθρου 10, νόμου 25/ 79 του 1998,το οποίο λήγει την 1η Δεκεμβρίου 2022.

Δίνεται παράταση έως 31/12 του 2024, για τον φόρο υπεραξίας, που επιβάλλεται κατά την μεταβίβαση αυτοκινήτων, δημόσιας χρήσεις, από απαχθεί αιτία. Που είναι μια ευνοϊκή ρύθμιση που αφορά ταξί, τουριστικά λεωφορεία, λεωφορεία ενταγμένων σε ΚΤΕΛ.

Επεκτείνεται η διάταξη που είχε τεθεί σε ισχύ για το 2021 για την ακατάσχετη χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι αθλητικές ομάδες από μέρος των Φορολογικών Εσόδων από τυχερά παιχνίδια.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στις αναπτυξιακές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ