Μεγάλος σεισμός ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα

Λίγα λεπτά μετά τις 10, για την ακρίβεια στις 22:06, έγιναν αισθητοί δύο σεισμοί στην Αθήνα, με μεγάλη διάρκεια και ένταση.

Το μέγεθος των δονήσεων ήταν μεγαλύτερος από τον πρωινό σεισμό που έγινε αισθητός στην Αθήνα, και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις είχε ένταση 5,2 ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίζεται στην ανατολική Εύβοια, 26 χλμ ΝΑ του Αλιβερίου.

Να σημειωθεί ότι μέχρι πριν λίγες ώρες οι σεισμολόγοι διαβεβαίωναν την κοινή γνώμη ότι ο πρωινός σεισμός ήταν ο κύριος, και ότι δεν προέβλεπαν άλλον, και δυστυχώς διαψεύστηκαν πολύ σύντομα.

Σε διάστημα 45 λεπτών μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ σημειώθηκαν στην ίδια περιοχή ακόμα 6 σεισμικές δονήσεις με την μεγαλύτερη να φθάνει τα 3,2 Ριχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Τρίτης (29/11) το άγνωστο αυτό ρήγμα έδωσε σεισμούς 4,8 Ρίχτερ και στη συνέχεια άλλους δύο μεγέθους 4,1 και 4,2 Ρίχτερ.

«Αυτή η περιοχή για πάρα πολλά χρόνια, ακόμη και πριν από τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό, θεωρείτο από τις ασφαλέστερες της Ελλάδας. Παρότι έγινε και αναθεώρηση του αντισεισμικού κανονισμού σε αυτή την περιοχή δεν θεωρήθηκε ποτέ ότι υπάρχει κάποια επικινδυνότητα και ο λόγος είναι γιατί ποτέ δεν είχε δώσει κάποιο καταστρεπτικό σεισμό, κάποιο μεγάλο σεισμικό γεγονός» δήλωνε νωρίτερα ο καθηγητής σεισμολογίας και αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η περιοχή η οποία φαίνεται να έχει ενεργοποιηθεί από το ρήγμα έχει μήκος περίπου δέκα χιλιόμετρα αλλά προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να συγκεκριμενοποιήσει τα χαρακτηριστικά του ρήγματος αφου ήταν άγνωστο μέχρι το σεισμό των 4,8 Ρίχτερ το πρωί της Τρίτης.

«Η περιοχή είναι πολύ περιορισμένης σεισμικότητας και αυτό έχει ένα καλό και ένα κακό. Το καλό είναι ότι δεν περιμένεις κάτι μεγαλύτερο γιατί δεν υπάρχει ιστορικό για ισχυρούς σεισμούς. Από την άλλη είναι μια περιοχή που δεν έχει δοκιμαστεί σε σεισμούς άρα έχει πιο ευάλωτα κτίρια και ο κόσμος δεν έχει εξοικιωθεί με το φαινόμενο. Έτσι μιλάμε για μια περιοχή με χαμηλή σεισμικότητα και ως τέτοια αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή. Η ακολουθία των 4,8 Ρίχτερ μάλλον φυσιολογικά εξελίσεται αλλά θα πρέπει να μαζευτούν αρκετοί μετασεισμοί για να ελεγχθούν και ως προς την εξέλιξή τους. Αν σε 48 ώρες δεν έχουμε επαρκή γεγονότα θα χρειαστούμε και άλλο χρόνο για να καταλήξουμε ότι αυτός ήταν και ο κύριος σεισμός» τόνιζε  ο κ. Καραστάθης.