today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Επιπόλαιες δηλώσεις σεισμολόγων που δημιουργούν σύγχυση στον κόσμο

Χωρίς καμία συναίσθηση του ρόλου τους και χωρίς καμία προετοιμασία εμφανίστηκαν απόψε στα ΜΜΕ οι σεισμολόγοι της χώρας, χωρίς να μπορούν να ενημερώσουν υπεύθυνα ούτε για το μέγεθος της δόνησης, ούτε για το αν πρόκειται για τον κύριο ή μη σεισμό.

Δύο κεντρικοί σεισμολόγοι οι οποίοι έχουν και θεσμικό ρόλο, οι κ.κ. Ευθύμιος Λέκκας και Άκης Τσελέντης βρήκαν την ευκαιρία να εμφανιστούν στα ΜΜΕ και με αμφιλεγόμενες δηλώσεις (ακόμα και για το μέγεθος του σεισμού) έσπειραν στην κοινή γνώμη την αμφιβολία για την επαγγελματική αξιοπιστία του κλάδου τους.

Ο κ. Τσελέντης ο οποίος φέρει και τον τίτλο του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, το πρωί εμφανιζόταν σχεδόν βέβαιος ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό στην περιοχή, και υποβαθμίζοντας την συνολική δυναμική του φαινομένου έστρεφε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε κάτι εντελώς διαφορετικό, δηλώνοντας με θεατρικό τρόπο ότι έχει χάσει τον ύπνο του με τις Αλκυονίδες, όπου περιμένει  κάτι να γίνει εκεί μέσα σε 5 χρόνια… Ασφαλώς το βράδυ μετά τον μεγάλο σεισμό  ο κ. Τσελέντης (μέσω FB και όχι μέσω επίσημης ανακοίνωσης) άλλαζε επιχειρηματολογία, λέγοντας ότι με το νέο σεισμό “αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη”. Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη ο σεισμός είχε μέγεθος 5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.

Στο ίδιο επίπεδο άστοχων δηλώσεων εμφανίστηκε και ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, ο οποίος χωρίς προφανώς να έχει μιλήσει με τον κ. Τσελέντη, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΝΕ ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 5,2 (και όχι 5) ρίχτερ. Λίγα λεπτά αργότερα σε δηλώσεις του στο Πρώτο Θέμα ο κ. Λέκκας ο οποίος κατέχει και αυτός σοβαρό θεσμικό ρόλο, έκανε λόγο για σεισμό 5 ρίχτερ…. Όπως ο κ. Τσελέντης, έτσι και ο κ. Λέκκαςδήλωνε μέχρι εκείνη την ώρα ότι ο πρωινός σεισμός ήταν ο κύριος και ότι θα έπρεπε οι πολίτες να μην ανησυχούν άλλο.

Το βράδυ όμως πάλι τα γύρισε: “Είμαστε επιφυλακτικοί και παρακολουθούμε το φαινόμενο σε μια περιοχή άγνωστη σεισμικά, αφού δεν είχε δώσει ισχυρό σεισμό στο παρελθόν. Αν και τα 4,8 Ρίχτερ το πρωί θεωρούσαμε αρχικά ότι ήταν ο κύριος σεισμός, τώρα με το νέο σεισμό αλλάζει η εικόνα. Ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε μια σμηνοσειρά, αλλά θα πρέπει να δούμε τη συνέχεια του φαινομένου”, είπε ο καθηγητής ο οποίος χωρίς να έχει κάποια ειδική  ενημέρωση έσπευσε να κερδίσει ορισμένα λεπτά δημοσιότητας αδιαφορώντας για το αν οι βραδινές του δηλώσεις ακύρωναν τις πρωινές…

Να σημειώσουμε ότι πέραν του θεσμικού τους ρόλου οι κ.κ. Τσελέντης και Λέκκας έχουν και έντονη κοινωνική παρουσία. Ο μεν κ. Τσελέντης ήταν επιφανές στέλεχος των ΑΝΕΛ, του κόμματος του Πάνου Καμμένου, ενώ ο κ. Λέκκας έγινε γνωστός ως γεωλόγος κατά τη διάρκεια του σεισμού του 1999 στην Αθήνα, όπου οι αιρετικές δηλώσεις του φιλοξενούνταν για μεγάλο διάστημα στα πρωτοσέλιδα της Ελεύθερης Ώρας….

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ