today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Bloomberg: Οι ενεργειακές δαπάνες της Ευρώπης ξεπερνούν τα 700 δισ. ευρώ ενόψει του χειμώνα

Ο λογαριασμός για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη αλλά και τα μέτρα στήριξης που στοχεύουν στην ανακούφιση των καταναλωτών από τις αυξήσεις των τιμών έφτασε στα 700 δισεκατομμύρια ευρώ αυτόν τον μήνα, με τις χώρες να εντείνουν τις παρεμβάσεις τους ενόψει του χειμώνα, αναφέρει σε δημοσίευμα το Bloomberg.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν διαθέσει περίπου 600 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2021 για να στηρίξουν τους καταναλωτές από το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, σύμφωνα με το think tank Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για μια αύξηση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό του περασμένου μήνα. Τα μέτρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία προσθέτουν 105 δισεκατομμύρια ευρώ στο σύνολο καθώς η περιοχή συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το Bloomberg τα τελευταία στοιχεία αναμένεται να αυξήσουν την πίεση στην ΕΕ να συμφωνήσει σε ένα ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο πριν από τα Χριστούγεννα. Οι συζητήσεις έρχονται καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι «ασυνήθιστα κρύες» σε όλο το βόρειο τμήμα της ηπείρου από την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Η Ιταλία είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης από τον περασμένο μήνα, με την κυβέρνηση της Μελόνι να διαθέτει τα δύο τρίτα του προϋπολογισμού της ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για το επόμενο έτος για την παροχή ανακούφισης σε οικογένειες και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές ενέργειας.

Αυτό προσθέτει περίπου 75 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη δαπανηθεί για να διατηρηθεί η οικονομία ζωντανή, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να στοχεύει σε μέτρα ανακούφισης. Αυτές περιλαμβάνουν φοροαπαλλαγές για εταιρείες και οικογένειες και μειώσεις φόρων που αποσκοπούν στη μείωση των τιμών της βενζίνης.

Οι υπουργοί Ενέργειας πρόκειται να πραγματοποιήσουν την τελευταία από μια σειρά έκτακτων συναντήσεων αυτόν τον μήνα σε μια προσπάθεια να υπογράψουν ένα πακέτο μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου. Το πακέτο δεν τέθηκε ακόμα σε εφαρμογή καθώς οι χώρες προσπάθησαν να επιλύσουν βαθιές διαφορές σχετικά με το επίπεδο στο οποίο θα έπρεπε να καθοριστεί το ανώτατο όριο τιμών.

Ταυτόχρονα, οι χώρες επιδιώκουν να επιβληθεί ένα ανώτατο όριο τιμών στις εξαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία με στόχο να διατηρηθούν οι ροές που προέρχονται από τη Μόσχα περιορίζοντας ταυτόχρονα τα έσοδά της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ