today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Το BBC κατήγγειλε τη σύλληψη δημοσιογράφου του στην Κίνα

Βρετανός υπουργός: Δεν υπάρχει δικαιολογία για να ξυλοκοπούνται δημοσιογράφοι που καλύπτουν διαμαρτυρίες

Ο βρετανικός όμιλος μέσων ενημέρωσης BBC ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, πως ένας από τους δημοσιογράφους του στην Κίνα, ο οποίος κάλυπτε στη Σανγκάη τις διαδηλώσεις κατά της δρακόντειας κινεζικής πολιτικής της «μηδενικής Covid», συνελήφθη και «χτυπήθηκε απο την αστυνομία».

«Το BBC είναι πολύ ανήσυχο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσθηκε ο δημοσιογράφος μας Εντ Λόρενς, ο οποίος συνελήφθη και δέθηκε με χειροπέδες ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις στη Σανγκάη», δήλωσε εκπρόσωπος του BBC.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ξυλοκοπήθηκε και χτυπήθηκε από την αστυνομία» ενώ εργαζόταν ως δημοσιογράφος διαπιστευμένος στη χώρα.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το σαββατοκύριακο σε μεγάλες πόλεις στην Κίνα, μεταξύ των οποίων η Σανγκάη και το Πεκίνο, για να διαμαρτυρηθούν για τα λοκντάουν και τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τις αρχές για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού.

Ο βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων Γκραντ Σαπς χαρακτήρισε «απαράδεκτες» και «ανησυχητικές» τις βιαιότητες που καταγγέλθηκαν από το BBC.

«Ό,τι και να συμβεί, η ελευθερία του Τύπου πρέπει να είναι ιερή και απαραβίαστη», δήλωσε ο υπουργός μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό LBC.

Ο εκπρόσωπος εξήγησε πως το BBC δεν έλαβε «καμιά εξήγτηση ούτε επίσημη συγγνώμη από τις κινεζικές αρχές, πέρα από έναν ισχυρισμό των δημόσιων αξιωματούχων, που στη συνέχεια τον απελευθέρωσαν, ότι τον συνέλαβαν για το δικό του καλό για να μην κολλήσει Covid μέσα στο πλήθος».

«Δεν το θεωρούμε αξιόπιστη εξήγηση», πρόσθεσε.

«Τουλάχιστον ένας (κινέζος) πολίτης συνελήφθη αφού επιχείρησε να εμποδίσει την αστυνομία να με χτυπά», έγραψε σήμερα στο Twitter ο Λόρενς.

Ο δημοσιογράφος στη συνέχεια επέστρεψε στους τόπους των διαδηλώσεων, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν στο λογαριασμό του στο Twitter.

Το Πεκίνο διαβεβαίωσε σήμερα πως ο Λόρενς δεν γνωστοποίησε την ιδιότητά του ως δημοσιογράφου.

«Σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε από της αρμόδιες αρχές της Σανγκάης, δεν γνωστοποίησε πως είναι δημοσιογράφος και δεν παρουσίασε οικειοθελώς τη δημοσιογραφική διαπίστευσή του», διαβεβαίωσε ο Ζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, και ζήτησε από τα ξένα μέσα ενημέρωσης «να σέβονται τους κινεζικούς νόμους και τους κανονισμούς στη διάρκεια της παραμονής τους στην Κίνα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ