today-is-a-good-day
18.8 C
Athens

Σ.Πέτσας: Είμαστε κοντά στις εκλογές

Στις επερχόμενες εκλογές αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

“Όταν ο χρόνος φτάνει για να γίνουν εκλογές, τότε ο λαός εκφράζεται. Επομένως είναι μια καλή ευκαιρία για όλους εμάς να δούμε τι κάναμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα από την εκλογή μέχρι και σήμερα. Να δει ο πολίτης αν ήμασταν συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Ποια είναι ατζέντα για την επόμενη μέρα. Άρα είναι πολύ ωραίο. Αυτή είναι η Δημοκρατία. Ωραίο είναι να εκφράζεται και να υπάρχει αυτή η όσμωση”, είπε ο κ. Πέτσα μιλώντας στην ΕΡΤ.

“Το 2023 είναι προ των πυλών. Και πάντα λέγαμε από την αρχή ότι θα γίνουν εκλογές το 2023, το οποίο φτάνει. Δεν μπορώ να πω εγώ τις πιθανές ημερομηνίες. Αν το βάλει κανείς έτσι και ανοίξει το ημερολόγιο θα βρει πολλές Κυριακές. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι ό,τι είχε πει ο πρωθυπουργός ότι θα γίνουν την άνοιξη. Κοντά είμαστε επομένως, ώστε όπως είπα και πριν να αρχίσουμε να απευθυνόμαστε στους πολίτες για το τι κάναμε και τι θα κάνουμε μετά”, πρόσθεσε.

“Είναι πολύ σημαντικό όταν ο πολίτης αντιμετωπίζει αυτή τη δυσκολία και καθημερινά όσοι μας βλέπουν αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την ενέργεια. Ναι, αλλά ξέρουν όμως και τι έγινε το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Ξέρουν αν κάποιος μείωσε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, αν έπεσε η ανεργία, αν υπάρχει εμπιστοσύνη στην οικονομία, αν καταφέραμε να διαχειριστούμε σωστά τα εθνικά θέματα, την πανδημία και να ξέρει τι να περιμένει για την επόμενη μέρα”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Σχετικά με την “Κιβωτό του Κόσμου” ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση, μόλις ήρθε στο φως της δημοσιότητας όλη αυτή η υπόθεση, αντέδρασε πολύ γρήγορα. “Πέραν της θεσμικής παρέμβασης, η οποία είναι πολύ σημαντική για όλες αυτές τις δομές, έχουν πολύ μεγάλη σημασία τα πρόσωπα, γι αυτό και νομίζω ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο μετά τις κινήσεις της κυβέρνησης, είναι αυτό το οποίο θα εξασφαλίσει ότι το θεσμικό πλαίσιο θα τηρείται. Άρα θεσμοί και πρόσωπα πρέπει να πηγαίνουν μαζί. Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει τις προθέσεις της για να πάει σε ένα πολύ αυστηρότερο και συνεκτικό πλαίσιο ελέγχου”, ανέφερε.

Σημείωσε ότι τα ζητήματα κακοποίησης έχουν έξαρση το τελευταίο διάστημα και πρέπει η κοινωνία να είναι έτοιμη, να έχει τα αυτιά της ανοιχτά και η κυβέρνηση έτοιμη να προσαρμόζεται στις συνθήκες.

Ερωτηθείς για το ποιος έχει την ευθύνη να κάνει ελέγχους στις δομές, ο κ. Πέτσας απάντησε: “Υπάρχει πάντα ένας συνδυασμός, μια συνεργασία ανάμεσα σε αυτόν που οφείλει να ασκήσει τον έλεγχο στο πεδίο, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η περιφέρεια και του θεσμικού πλαισίου, το οποίο κατευθύνεται κεντρικά από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής και Κοινωνικών Υποθέσεων. Επομένως, μιλάμε για ένα συνδυασμό ενεργειών και για τα δύο θέματα. Από κει και πέρα, για τον ελεγκτικό μηχανισμό ποτέ δεν θα φτάνει ελεγκτικός μηχανισμός να αντιμετωπίσει όλες τις περιπτώσεις, αλλά αρκεί το θεσμικό πλαίσιο να είναι τέτοιο“.

Για την υπόθεση των παρακολουθήσεων τόνισε ότι είναι πρώτη φορά που για τέτοιο θέμα η κυβέρνηση αντέδρασε ακαριαία στο παρελθόν. “Όπως έχουν παραδεχτεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είχαν στοιχεία για τέτοια ζητήματα και δεν κουνήθηκε φύλλο. Δεν έγινε καμία προσπάθεια όχι μόνο να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, αλλά ούτε καν κάποιος να δώσει κάποιες εξηγήσεις“.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και τις ενέργειες της κυβέρνησης προς αυτό το θέμα, ο κ. Πέτσας τόνισε: “Έχουμε ζητήσει μια εξοικονόμηση ενέργειας από τους δήμους λελογισμένη της τάξης του 10% περίπου. Αλλά αυτό που ζητήσαμε είναι κάτι νομίζω απλό και νοικοκυρεμένο. Ο καθένας το κάνει στο σπίτι του, δηλαδή κάποιος να παρακολουθεί την κατανάλωση ενέργειας, αν βλέπει μια υπερβολή, να κλείνει το φως στις 02.00 το πρωί αν βλέπει ότι δεν υπάρχει κανείς μέσα στο κτίριο. Δυστυχώς αυτό που ζητήσαμε εμείς είναι να οριστεί κάποιος που να το παρακολουθεί αυτό και δεν υπάρχει η ανταπόκριση την οποία θα θέλαμε“.

Τέλος, για το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος είπε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. “Έχουμε εξασφαλίσει μια ισορροπία στο ενεργειακό μας ισοζύγιο που προωθεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έχουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο, ώστε να έχουμε εισαγωγές από άλλες περιοχές και έχουμε και διαφοροποίηση των αγωγών μας, όπως έχουμε κάνει τελευταίο χρονικό διάστημα και από το Αζερμπαϊτζάν και από τους σταθμούς που γίνονται αυτή τη στιγμή στην Αλεξανδρούπολη. Άρα δεν υπάρχει κανένα ζήτημα διακοπών. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να έχουμε είναι ψυχραιμία για αυτή την περίοδο, χωρίς κινδυνολογία και με μια συγκρατημένη διάθεση θα ξεπεράσουμε μια δύσκολη περίοδο” κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ