today-is-a-good-day
18.3 C
Athens

Πώς η ανακυκλωμένη χαρτόμαζα γίνεται δημιουργικό υλικό

Από τον Σεπτέμβριο του 2022, η GALLERY13 στην ακριτική πόλη της Δράμας, παρουσιάζει μια σειρά εκθέσεων που στόχο έχουν την ανάδειξη του βιβλίου μέσα από τεχνικές αλλά και έργα εικαστικών εμπνευσμένα από τη φόρμα και τα υλικά του.

Πρόκειται για μία εξελικτική πορεία, η οποία ξεκίνησε με την παρουσίαση δύο συλλεκτικών εκδόσεων, τυπωμένων με χαρακτήρες κάσας και στοιχειοθετημένων στο χέρι από τον Νίκο Βοζίκη των εκδόσεων Διάττων. Ακολούθησε η έκθεση με σπαράγματα παλαιών βιβλίων και φωτογραφιών σε νέα μορφή από τον εικαστικό Θεόδωρο Λάλο, ενώ λίγες εβδομάδες πριν από την ολοκλήρωση αυτής της μεγάλης θεματικής ενότητας, που είναι αφιερωμένη στο βιβλίο και την τέχνη της τυπογραφίας, η GALLERY13, στην «καρδιά» του παλιού εμπορικού κέντρου της Δράμας, φιλοξενεί την ταλαντούχο εικαστικό Ιωάννα Καζάκη, με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση, με τίτλο: «Αστική Μυθολογία».

Το έργο της Ιωάννας Καζάκη αποτελείται από γλυπτικές εγκαταστάσεις και κατασκευές, με κύριο υλικό τη χαρτόμαζα, το σίδερο και το γραφίτη. Η ανακυκλωμένη χαρτόμαζα που παρασκευάζει και επεξεργάζεται η ίδια η εικαστικός μεταμορφώνεται σε ένα ιδιαίτερα δημιουργικό υλικό.

Συνολικά στην έκθεση παρουσιάζονται τρεις θεματικές που αποτελούν όλες μαζί το ενιαίο έργο της εικαστικού Ιωάννας Καζάκη, που ξεκίνησε το 2018 και παρουσιάζεται για πρώτη φορά ολοκληρωμένο.

Τα έργα που παρουσιάζονται είναι τα εξής:

A) Συμβολικά Βιβλία- πλάκες «Ευρήματα» που απευθύνονται στο μέλλον «Μετάνθρωπος τόμος 1,2,3 και 4 τα οποία σχολιάζουν την ευθραυστότητα του ψηφιακού υλικού.

B) Αναρριχητές-Υπνοβάτες, Μετέωροι, Ικέτες, γλυπτικές κάθετες επιτοίχιες και επιδαπέδιες εγκαταστάσεις, με κύριο υλικό τη χαρτομάζα, τα οποία αποτυπώνουν την αρχετυπική ανθρώπινη μορφή ως δημιούργημα του φωτός.

Γ) Η «Μητρόπολις» μολύβια σε χαρτομάζα κοίλης φόρμας, μια σειρά από Ονειρικές Αρχετυπικές πόλεις ειδομένες από ψηλά.

Η Ιωάννα Καζάκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στη Σχολή καλών Τεχνών της Ρώμης. Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2019 βραβεύτηκε στο διεθνή διαγωνισμό Art Olympia στο Τόκιο. Έργα της φιλοξενούνται σε δημόσιες συλλογές στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Ρώμη.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου.

Ο τελευταίος μήνας το χρόνου με τον οποίο θα ολοκληρωθεί και η φετινή θεματική αφιερωμένη στο βιβλίο θα είναι αφιερωμένος στη μητέρα της τυπογραφίας και των πρώτων τυπωμένων βιβλίων, την τέχνη της χαρακτικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ