Η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο

Η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, κατέθεσε σήμερα κατά την 20η ημέρα της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο όπου δικάζεται ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Αναλυτικότερα, η κ. Δημητρίου που είχε διατελέσει από την 1η Ιουλίου 2016 έως τις 30 Ιουνίου 2019, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρθηκε αρχικά στο χρόνο έναρξης των ερευνών για την υπόθεση της Novartis, όταν ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, της διαβίβασε σχετικό έγγραφο για τη φαρμακοβιομηχανία, και δύο δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία έκαναν αναφορά στην υπόθεση.

Στη συνέχεια η κ. Δημητρίου διαβίβασε το έγγραφο και τα δημοσιεύματα στην τότε επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, ενώ ακολούθησε η αποστολή και άλλων δημοσιευμάτων από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς την κυρία Ράικου. «Τα δημοσιεύματα βοούσαν», σύμφωνα με την μάρτυρα, ότι υπήρχε εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Σε ένα μάλιστα εξ αυτών, όπως είπε, γινόταν αναφορά στον Αντ. Σαμαρά αλλά και σε άλλον πρώην πρωθυπουργό.

Παράλληλα, μετά από σχετική ερώτηση της προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου, Βασιλικής Ηλιοπούλου, η μάρτυρας ανέφερε ότι η κ. Ράικου δεν εξέφρασε ποτέ παράπονα κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, για παρεμβάσεις του τελευταίου στο έργο της.

Ακόμη, σε άλλη ερώτηση της προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου για το αν μπορούσε ο κ. Παπαγγελόπουλος να ζητήσει από την κ. Ράικου, να κατασκευάσει στοιχεία για μια υπόθεση, η μάρτυρας απάντησε ότι είναι αδύνατον να κατασκευαστούν στοιχεία, ακόμα και εάν κάποιος εισαγγελέας είναι διεφθαρμένος. Προσέθεσε δε, πως λαμογιές δεν μπορούν να γίνουν.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της, η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι δεν κατάλαβε ποτέ τους λόγους παραίτησης της κ. Ράικου, οι οποίοι δεν συνδέονται πάντως με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα εβδομαδιαίας εφημερίδας της τότε χρονικής περιόδου και προσέθεσε ότι μόνη της η κ. Ράικου οδηγήθηκε σε παραίτηση. Μάλλον η κ. Ράικου επέλεξε να κάνει μια ιστορική έξοδο, σημείωσε η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου