today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ υπόσχεται περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, επισκέφθηκε σήμερα την Ουκρανία όπου συνάντησε τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ανακοίνωσε νέα βοήθεια προς τους Ουκρανούς “στον αγώνα τους”.

Κατά την επίσκεψή του, έξι ημέρες έπειτα από αυτήν του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, ο Κλέβερλι ανακοίνωσε την παράδοση επιπλέον 24 ασθενοφόρων και άλλα τρία εκατομμύρια στερλίνες ως βοήθεια για την ανακατασκευή υποδομών.

Ο Κλέβερλι συνάντησε στο Κίεβο τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον επικεφαλής της διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι δίπλα στην Ουκρανία”, δήλωσε ο Κλέβερλι σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

“Ανακοίνωσα σήμερα ένα σύνολο συγκεκριμένων μέτρων για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς φίλους μας στον αγώνα τους, είτε πρόκειται για ασθενοφόρα είτε για μια κρίσιμη υποστήριξη στις επιζήσασες της σεξουαλικής βίας που διέπραξε ο ρωσικός στρατός”, είπε, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Το περασμένο Σάββατο ο Ρίσι Σούνακ σε επίσκεψη στην Ουκρανία είχε ανακοινώσει στρατιωτική βοήθεια ύψους 50 εκατ. στερλινών (57,4 εκατ. ευρώ) και ανθρωπιστική βοήθεια 16 εκατ. στερλινών (18,3 εκατ. ευρώ).

Η στρατιωτική βοήθεια περιλαμβάνει “125 αντιαεροπορικά κανόνια και τεχνολογία για αναχαίτιση των φονικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) που παρέχει το Ιράν (στη Μόσχα), περιλαμβανομένων δεκάδων ραντάρ και ηλεκτρονικού εξοπλισμού κατά των drones”, είχε πει η Ντάουνινγκ Στριτ.

Προχθές, Τετάρτη, το Λονδίνο –από τους πιο ισχυρούς υποστηρικτές του Κιέβου αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο– είχε ανακοινώσει επίσης την αποστολή ελικοπτέρων προς υποστήριξη των Ουκρανών.

Η Βρετανία δεσμεύθηκε ακόμη να παράσχει πέντε εκατομμύρια στερλίνες για μια πρωτοβουλία που διεξάγει η Ουκρανία μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ για την αποστολή ουκρανικών σιτηρών στις χώρες που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο λιμού όπως η Υεμένη και το Σουδάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ