today-is-a-good-day
20.2 C
Athens

Ν.Κοτζιάς: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πετυχημένη

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι “πετυχημένη” ανέφερε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του “Πράττω” Νικος Κοτζιάς, σε αποψινή εκδήλωση στη μνήμη του ιστορικού Σπυρίδωνα Σφέτα, στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ).

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε, ωστόσο, ότι “κάποιοι και από τις δύο πλευρές”, με πράξεις, ή με παραλείψεις τους, “προσπαθούν να την κάνουν να αποτύχει, μη εφαρμόζοντας προβλέψεις της, και μη διεκδικώντας την εφαρμογή της”. Ανέφερε, χαρακτηριστικά, πινακίδες δρόμων που ακόμη δεν έχουν αντικατασταθεί, από τοπικές αρχές, από τότε που υπογράφηκε η Συμφωνία.

Για τον εκλιπόντα επιστήμονα Σπυρίδωνα Σφέτα αναφέρθηκε στην πολυμάθεια και την ευρύτητα των γνώσεων του, αλλά και στη συμβολή του στη διπλωματία, μέσω των βιβλίων του, αλλά και ενεργειών του για την επιστημονική τεκμηρίωση των ιστορικών γεγονότων κατά τις διαδικασίες που οδήγησαν στη Συμφωνία των Πρεσπών. “Εμπλούτισε τις γνώσεις μου, βοήθησε τον αναστοχασμό μου, να σκεφτώ δύο και τρεις φορές κάθε κίνηση και να είμαι πιο σίγουρος σε αυτό που κατέληγα… είχα μόνιμα μια συζήτηση μαζί του, κριτική από την πλευρά του, με την λογική έννοια της κριτικής, με τις απόψεις του, που πάντα τις έπαιρνα σοβαρά» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς, κατά τη διήμερη παραμονή του στη Θεσσαλονίκη, συναντήθηκε με μέλη της επιτροπής κατά του πολέμου στην Ουκρανία, επισκέφθηκε τα γραφεία της ΔΕΘ και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΘ-Ηelexpo Τάσο Τζήκα, ενώ αργότερα είχε επαφές με πανεπιστημιακούς της Θεσσαλονίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ