today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Μ.Σχοινάς: Ανάγκη για διαρθρωτικό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη μετανάστευση και το άσυλο

«Ο στόχος είναι να εργαστούμε ως αρχιτέκτονες για ένα περιεκτικό διαρθρωτικό ευρωπαϊκό πλαίσιο για την μετανάστευση και το άσυλο» τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς προσερχόμενος στο έκτακτο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Προσέθεσε ότι υπάρχει «στο τραπέζι ό,τι χρειάζεται και η σημερινή συνάντηση είναι ακόμη μία ευκαιρία να πούμε στους Υπουργούς όπως είπαμε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εργαζόμαστε με βάση την αντιμέτωπιση κρίσης ανά κρίσης, πλοίου ανά πλοίου , περιστατικού ανά περιστατικού» .

«Χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο που να βασίζεται στο δίκαιο της ΕΕ, τις αξίες και τις αρχές μας. Είναι στο τραπέζι, είναι εκεί και μας περιμένει» υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς.

Επίσης, ανέφερε ότι «το επίκεντρο θα είναι η Κεντρική Μεσόγειος και το Σχέδιο Δράσης που παρουσιάσαμε, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το οποίο καλύπτει τρεις κύριες περιοχές ζητημάτων: Πρώτον πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τον συνεταιρισμός μας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, στη συνέχεια πώς μπορούμε καλύτερα να συντονίσουμε τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο και τρίτον πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την αλληλεγγύη και το να μοιράζεται το βάρος».

«Το γεγονός ότι το κέντρο βαρύτητας θα είναι η Κεντρική Μεσόγειος, δε σημαίνει ότι δεν θα συζητήσουμε την κατάσταση άλλων μεταναστευτικών οδών» συμπλήρωσε, ενώ επισήμανε ότι αναμένεται να παρουσιαστεί ακόμη ένα σχέδιο δράσης «για την οδό των Δυτικών Βαλκανίων, το οποίο θα είναι έτοιμο πριν από τη Σύνοδο μεταξύ της ΕΕ και των ηγετών των Βαλκανίων στα Τίρανα στις 6 Δεκεμβρίου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ