today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων: Ανάγκη να επιταχυνθεί ο ρυθμός μετεγκαταστάσεων μεταναστών

Την ανάγκη να επιταχυνθεί ο ρυθμός μετεγκαταστάσεων από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως ορίζει η συμφωνία για τον εθελοντικό μηχανισμό αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, εξέφρασε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, προσερχόμενη στο έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση με αύξηση των παράτυπων αφίξεων στην ΕΕ», είπε η Ίλβα Γιόχανσον, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή εργάζονται στενά για να σημειωθεί πρόοδος προς τη σύναψη του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο χαρακτήρισε «βιώσιμη λύση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε». Όπως τόνισε η ίδια, το Συμβούλιο κατά τη γαλλική προεδρία σημείωσε σημαντική πρόοδο, αλλά και τώρα χάρη στη δουλειά της τσεχικής προεδρίας, αναμένεται μεγαλύτερη πρόοδος ως το τακτικό Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων που θα γίνει σε δύο εβδομάδες. «Βλέπουμε πρόοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υπάρχει ένας συμφωνημένος οδικός χάρτης που διασφαλίζει ότι όλα τα μέρη της συμφωνίας θα υιοθετηθούν από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από τη λήξη της θητείας αυτής της Επιτροπής», δήλωσε η Ίλβα Γιόχανσον.

Ερωτηθείσα για τον εθελοντικό μηχανισμό αλληλεγγύης, η Γιόχανσον είπε ότι λειτουργεί, καθώς γίνονται μετεγκαταστάσεις σε εβδομαδιαία βάση. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «πρέπει να βελτιωθεί η ταχύτητα», γιατί υπάρχουν εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε οι μετεγκαταστάσεις να γίνονται πιο γρήγορα.

Τέλος, η Ίλβα Γιόχανσον αναφέρθηκε στη σημασία συνεργασίας με τρίτες χώρες, λέγοντας ότι κατά την τελευταία της επίσκεψη στο Μπαγκλαντές και το Πακιστάν σύναψε πολιτική συμφωνία για γρήγορες επιστροφές. Όπως σημείωσε, πολλές αφίξεις από τις χώρες αυτές είναι παράτυπες, δεν χρειάζονται διεθνή προστασία, χρειάζεται παρακολούθηση και οι επιστροφές θα μπορούσαν να γίνονται άμεσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ