today-is-a-good-day
19 C
Athens

ΕΣΠΑ: Εντάχθηκε το Ολοκληρωμένο Σχέδιο για την ενίσχυση της μελλοντικής επανένταξης αποφυλακιζόμενων

Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε και ξεκινάει στις αρχές του 2023, η πράξη «Ολοκληρωμένο Σχέδιο για την ενίσχυση της μελλοντικής επανένταξης αποφυλακιζόμενων κρατουμένων στην κοινωνία και την αγορά εργασίας – Εκπαίδευση και Πιστοποίηση Κρατουμένων» και συγκεκριμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Αυτό προβλέπεται με απόφαση της ειδικής γραμματέως Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Νίκης Δανδόλου που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια.

Στις 2 Ιανουαρίου 2023 ορίστηκε η ημερομηνία έναρξης της πράξης και η λήξη της στις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου ενώ η δημόσια δαπάνη της πράξης που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε 24.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση, στόχος του έργου είναι η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ενίσχυση της μελλοντικής επανένταξης αποφυλακιζόμενων κρατούμενων, στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για μια φιλόδοξη παρέμβαση η οποία στοχεύει στην παροχή ενός μίγματος δράσεων επαγγελματικής συμβουλευτικής και μελλοντικής σταδιοδρομίας, επαγγελματικής κατάρτισης, πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων όσο και συμπληρωματικών ενεργειών σε αποφυλακιζόμενους κρατούμενους, στα καταστήματα κράτησης της χώρας, με στόχο την υποβοήθηση της μελλοντικής τους κοινωνικής ένταξης καθώς και την αποτροπή της υποτροπής τους σε εγκληματικές ενέργειες, η οποία είναι και η βασική αποστολή της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Το έργο θα απευθύνεται σε 7.500 συμμετέχοντες κρατούμενους (ηλικίας 16-66+) προσφέροντάς τους ένα μίγμα υπηρεσιών συμβουλευτικής, επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης. Στο πλαίσιο της δράσης, πρόθεση είναι να ενταχθούν κατά προτεραιότητα όσο το δυνατόν περισσότεροι ανήλικοι και νεαροί ανήλικοι κρατούμενοι από το σύνολο των καταστημάτων κράτησης, έως 2.000 άτομα, καθώς εκτιμάται ότι η ωφέλεια θα είναι ιδιαιτέρως σημαντική, βάσει των ερευνών.

Και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στις δράσεις της πράξης θα είναι οι ενήλικοι κρατούμενοι, από το σύνολο των καταστημάτων κράτησης. Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι, δεδομένου του δείκτη εκροής σε ό,τι αφορά στην ομάδα στόχου -άτομα ηλικίας 16-66+ ετών- θα ωφελήσει σωρευτικά 7.500 κρατούμενους, ανήλικους και ενήλικους, έχοντας ως κοινή δεξαμενή τον πληθυσμό των κρατούμενων στα καταστήματα κράτησης.

Οι δράσεις, πιο ειδικά, αφορούν σε ψυχοκοινωνική/επαγγελματική συμβουλευτική και επαγγελματική κατάρτιση που θα καλύπτει το σύνολο των παρακάτω ενοτήτων:

* Γενική – οριζόντια εκπαίδευση.

* Επαγγελματική κατάρτιση σε εξειδικευμένες θεματικές ενότητες που θα οδηγούν σε επαγγελματική πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων Η υλοποίηση θα γίνει μέσω κατάλληλων μεθόδων διδασκαλίας και εργαλείων, για την ομάδα στόχου και τα καταστήματα κράτησης.

* Επαγγελματική Πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων κατά ISO 17024 ή τον ΕΟΠΠΕΠ (τόσο για τις βασικές δεξιότητες ηλεκτρονικού υπολογιστή. όσο και το εξειδικευμένο αντικείμενο κατάρτισης).

Συμπληρωματικά, η παρέμβαση προβλέπει την ανάπτυξη κατάλληλων σύγχρονων εργαστηρίων με έμφαση στις τεχνολογίες πληροφορικής και εκπαίδευσης, ώστε να επιτυγχάνεται η συνέχιση της επιμόρφωσης των κρατούμενων για όσο διάστημα παραμένουν εντός φυλακής μέχρι την αποφυλάκιση τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ