today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

ΔΕΘ 2022: Προεκλογικό πυροτέχνημα ή προάγγελος μιας εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής; – Γράφει ο Δημήτρης Χασιώτης

Δύο μήνες έχουν περάσει από την ομιλία του πρωθυπουργού στην 86η ΔΕΘ, όπου παρουσιάστηκε ένα ολιστικό πακέτο μέτρων ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες αφορούσαν την περαιτέρω μείωση της φορολογίας αλλά και την υποστήριξη της γενιάς μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση για πρώτη φορά μετά από χρόνια στη νεανική επιχειρηματικότητα αλλά και στην κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των νέων. Από το πακέτο των εξαγγελιών δεν έλλειπε φυσικά και η στήριξη προς τα ελληνικά νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, αλλά και τις επιχειρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και του δύσκολου χειμώνα που έχουμε μπροστά μας.

Του Δημήτρη Χασιώτη*

Τι είναι όμως όλες αυτές οι παροχές και πως προέκυψαν; Είναι γεγονός πως η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν η τελευταία στο πλαίσιο της κυβερνητικής αυτής θητείας. Πρόκειται ωστόσο για απλές προεκλογικές παροχές ή για στοχευμένες παρεμβάσεις με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση των πολιτών;

Η αλήθεια είναι πως το πακέτο αυτών των μέτρων διαφέρει πολύ από όσα έχουν ανακοινωθεί έως και σήμερα, καθώς έχει τόσο αναπτυξιακό όσο και ενισχυτικό χαρακτήρα. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τα προεκλογικά επιδόματα, τα οποία ανέκαθεν δίνονταν μερικούς μήνες πριν τις εκλογές με στόχο την αύξηση της δημοτικότητας της εκάστοτε κυβέρνησης. Χάρη στη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας όμως οι τακτικές αυτές ανήκουν στο παρελθόν, καθώς είναι πλέον ξεκάθαρο ότι μοναδικός στόχος είναι η διαμόρφωση μιας ισχυρής ελληνικής οικονομία, για όλους τους πολίτες.

Ο αναπτυξιακός χαρακτήρας των κυβερνητικών πρωτοβουλιών αποτυπώνει στη μακροπρόθεσμη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, τόσο για τις μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις όσο και για την ενθάρρυνση της νέας γενιάς. Μέτρα όπως η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε κλάδους όπως η εστίαση, η αναμόρφωση της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς με επενδυτικά κίνητρα και οι μειώσεις σε ασφαλιστικές εισφορές μπορούν να έχουν μόνο θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς. Είναι σαφές πλέον ότι τα μέτρα που παρουσιάστηκαν στην τελευταία ΔΕΘ σκοπό έχουν να ενισχύσουν τομείς της οικονομίας, οι οποίοι δοκιμάστηκαν στην πανδημία και σήμερα πλήττονται ξανά εξαιτίας της παγκόσμιας αβεβαιότητας, αλλά και να διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Ο ενισχυτικός χαρακτήρας των μέτρων αποτυπώνεται στη σημασία που δίνεται από την κυβέρνηση στην προστασία των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα, καθώς τα μέτρα θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στη συνεχή αύξηση των τιμών, που αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Άλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση ανήκει στους πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής οικογένειας, που με στόχο την ενίσχυση των πολιτών, προχώρησε στην ανάληψη δραστικών πρωτοβουλιών για να μην μείνει κανείς πίσω.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν περιορίζεται στην υλοποίηση μόνων όσων ανακοινώθηκαν, αλλά προσαρμόζεται στις συνεχείς οικονομικές αλλαγές και προχωρά στην επίλυση των δυσλειτουργιών. Μια εθνική στρατηγική με τελικό αποδέκτη τους νέους αλλά και τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα είναι κάτι το οποίο είχαμε ανάγκη εδώ και δεκαετίες, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει ως οδηγός για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης.

Χάρη στο σχεδιασμό αλλά και τη δράση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα έχει κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας, κατορθώνοντας έτσι την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας ακόμα και μέσα στις δυσμενείς συνθήκες της πανδημίας. Αποτέλεσμα αυτών αποτελεί η προσέλκυση επενδύσεων και η εισροή ξένων κεφαλαίων, που έδωσαν ώθηση στην ελληνική επιχειρηματικότητα και βοήθησαν στην ανοδική πορεία του ΑΕΠ της χώρας.

Στις επερχόμενες δυσκολίες δεν υπάρχει χώρος για ακυβερνησία και πολιτική αστάθεια. Σε όσα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να αντισταθούμε σε κάθε μορφή πολιτικής εκμετάλλευσης και διχόνοιας. Για την οικοδόμηση της Ελλάδας του 2030 απαιτείται πολιτική και οικονομική σταθερότητα, την υλοποίηση των οποίων μόνο το όραμα και οι αξίες της Νέας Δημοκρατίας μπορούν να εγγυηθούν.

*Ο Δημήτρης Χασιώτης είναι Υπεύθυνος του Τομέα Οικονομικών & Φορολογικής Πολιτικής του Πολιτικού Συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ