today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Ταγιάνι: Έκληση για πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων Κοσόβου-Σερβίας

Η Σερβία και το Κόσοβο πρέπει να εξομαλύνουν πλήρως τις σχέσεις τους μετά την επίτευξη μιας συμφωνίας με την οποία έλαβε τέλος η διετής διένεξη για τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

Η Δύση είχε προειδοποιήσει πως η διένεξη ενδέχεται να κλιμακωθεί σε εθνοτικές βιαιότητες, όμως επιλύθηκε αργά χθες, Τετάρτη, με τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποστηρίχθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ιταλία ηγείται αυτή τη στιγμή της αποστολής KFOR του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο και είναι η χώρα που συμβάλλει περισσότερο στην αποστολή αυτή σε αριθμό στρατιωτικών.

«Είναι τώρα απαραίτητο να συνεχίσουμε στην οδό του διαλόγου και της πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεων» ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, αναφέρει ο Ταγιάνι σε δήλωσή του έπειτα από τηλεφωνικές επικοινωνίες με σέρβους και Kοσοβάρους ηγέτες.

Ο Ταγιάνι, ο οποίος επισκέφθηκε την Τρίτη τις δύο πρωτεύουσες μαζί με τον Ιταλό υπουργό Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο, πρόσθεσε πως «το μέλλον των Βαλκανίων είναι στην Ευρώπη και η Ιταλία είναι έτοιμη να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ