today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Μπούριτς: Περισσότερη βοήθεια για τα θύματα σεξουαλικής βίας στην Ουκρανία

Εννιά μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς κάνει λόγο για «αυξανόμενες αναφορές για φερόμενα εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας κατά γυναικών και κοριτσιών».

Το 90% των Ουκρανών προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη σεξουαλική βία και την εμπορία ανθρώπων. Σε μήνυμά της ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η γενική γραμματέας ζητάει «να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να βελτιώσουμε τη βοήθεια που τους προσφέρεται και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μελλοντική βοήθεια».

Την ίδια ώρα, σημειώνει ότι δίνει ελπίδα «η τεράστια βοήθεια που προσφέρουν πολλά από τα κράτη σε εκατομμύρια βίαια εκτοπισθέντες».

Επιπλέον, η κ. Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς αναφέρει ότι «η σεξουαλική βία στις ζώνες συγκρούσεων είναι μια παγκόσμια πρόκληση και αυτό φαίνεται για παράδειγμα στις σύγχρονες αναφορές για απειλές βιασμού κατά διαδηλωτριών στο Ιράν».

Ο εορτασμός της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας γίνεται μέσα σε αυτό το «ζοφερό» κλίμα και η γενική γραμματέας ενθαρρύνει χώρες σε όλο τον κόσμο να προσχωρήσουν στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αναγνωρίζει τη σεξουαλική βία ως παραβίαση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των δραστών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ