today-is-a-good-day
19 C
Athens

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Με 10,2 μονάδες προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου

Στο 10,2% βρίσκεται η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Μetron Analysis η οποία έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού “Mega”.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου είναι 28,9% και υποχωρεί κατά 0,4 μονάδες από τη μέτρηση του Οκτωβρίου (29,3). Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ποσοστό 20,9%, μόλις 0,2 μονάδες υψηλότερα από τον προηγούμενο μήνα. Ετσι η διαφορά των κομμάτων βρίσκεται στις 8 μονάδες από 8,6% τον Οκτώβριο. Τρίτο κόμμα έρχεται το ΠΑΣΟΚ με 11,3% (11,9% τον Οκτώβριο), με μικρή υποχώρηση 0,6 μονάδων, κάτι που σημαίνει ότι δεν κερδίζει, αντίθετα χάνει από την υπόθεση των υποκλοπών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 36,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,3%, δηλαδή μια διαφορά 10,2 μονάδων με το κυβερνών κόμμα να δείχνει ικανό (με βάση αυτή τη μέτρηση) να «χτυπήσει» την αυτοδυναμία. Το ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση ψήφου παίρνει ποσοστό 14,2%, το ΚΚΕ στο 6%, η Ελληνική Λύση στο 4,3%, το ΜέΡΑ25 στο 4,5% και οι Ελληνες στο 2,3%. Στην εκτίμηση ψήφου το κατώτατο όριο για τη ΝΔ είναι 33,9% και το πάνω όριο 39,1%, για τον ΣΥΡΙΖΑ 23,9% και 28,7% και για το ΠΑΣΟΚ 12,3% και 16,1%. Συντριπτική είναι η διαφορά στην παράσταση νίκης με τη ΝΔ να παίρνει ποσοστό 68% και τον ΣΥΡΙΖΑ 18%, αυξανόμενο, όμως κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Οκτώβριο.

Αξίζει μα σημειωθεί πως υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων τάσσεται το 51% των ερωτηθέντων στην έρευνα ενώ υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας το 47%. Το 51% είναι το υψηλότερο ποσοστό τους τελευταίους μήνες ενώ υποχώρησε το ποσοστό αυτών που θέλουν συνεργασία.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται με ποσοστό 37% ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 17% (διαφορά 20 μονάδων) και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6%. Εδώ φαίνεται να υπάρχει μια παγίωση της διαφοράς τους τελευταίους μήνες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ερώτηση για το ποιος πολιτικός αρχηγός θα μπορούσε να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, ερώτηση που παραπέμπει και στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Το 29% ψηφίζει τον νυν πρωθυπουργό, Κυριάκος Μητσοτάκη, το 19% τον Αλέξη Τσίπρα και το 8% τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Πρώτος σε δημοτικότητα υπουργός της κυβέρνησης είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με ποσοστό 36%. Ακολουθεί ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης (16%) και ακολουθεί ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης (6%), Βασίλης Κικίλιας (5%), Χρήστος Σταϊκούρας και Κωστής Χατζηδάκης (4%).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ