today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Μίλησε η πράσινη ψυχή στο τέλος!

Την ευρωπαϊκή του στόφα έδειξε ο Παναθηναϊκός. Σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, που κρίθηκε στην παράταση, οι “πράσινοι” πήραν μια παλικαρίσια νίκη με 88-85 κόντρα στη Βίρτους Μπολόνια, δείχνοντας μαχητική ψυχή!

Ήταν ενδεικτικό πως το Τριφύλλι είχε 5 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων. Κορυφαίος όλων ήταν ο Ουίλιαμς με 24 πόντους, ενώ πολλές βοήθειες έδωσε και ο Ουόλτερς με 18π. Εξαιρετικοί Λι και Μπέικον με 15 και 14, ενώ θετικός ο Γκουτάιτις με 10π.

Το ματς

Με τους Ουόλτερς, Μπέικον, Γ. Καλαϊτζάκης, Ουίλιαμς και Παπαγιάννη ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός την αναμέτρηση με τη Βίρτους Μπολόνια και στα πρώτα λεπτά οι «πράσινοι» κατάφεραν να έχουν ένα μικρό προβάδισμα (6-3) στο 3’, αλλά οι Ιταλοί είχαν άμεση απάντηση και με τον Τζάιτεκ και Χάκετ έκαναν το 6-11, τρέχοντας ένα 0-8.

Οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλεύθηκαν με τον ιδανικό τρόπο την κάκιστη επίθεση, αλλά την πολύ μέτρια άμυνα των παικτών του Ράντονιτς και έτσι έκαναν ότι ήθελαν, μιας και στο 7’ η διαφορά είχε φτάσει στο +9 (6-15), καθώς είχε να σκοράρει τέσσερα λεπτά.

Ο Παναθηναϊκός είχε σιγήσει για πολύ ώρα, καθώς μόνο από βολές «ροκάνιζε» κάπως το σκορ. Ήταν χαρακτηριστικό πως το πρώτο σουτ εντός πεδιάς σημειώθηκε 1:03 πριν το τέλος του δεκαλέπτου με το τρίποντο του Λι και μείωσε κατ’ ελάχιστον τη διαφορά, με τη Βίρτους να προηγείται με 12-21.

Όπως ακριβώς τελείωσε η πρώτη περίοδος, ξεκίνησε η δεύτερη με τη Βίρτους να κάνει απλά το παιχνίδι της και τους «πράσινους» να… ψάχνονται, μιας και έφτασαν στο +12 (12-24). Όμως το τρίποντο του Ουόλτερς και οι 2/2 βολές του Λι «μάζεψαν» κάπως τη διαφορά (17-24) στο 12’, αλλά η εικόνα που παρουσίαζαν οι γηπεδούχοι δεν έπειθε.

Ήταν χαρακτηριστικό πως το Τριφύλλι είχε μόνο ελάχιστες σποραδικές στιγμές, όπως το έμμεσο τετράποντο του Μέικον, που έκανε το 21-28 στο 14’, αλλά από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά ο Παναθηναϊκός κατάφερε με ένα επιμέρους 11-4 να μειώσει στους 4 (24-28) με το καλάθι και φάουλ του Γκουτάιτις και να μπει ξανά στο ματς.

Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να μπουν στο κλίμα του αγώνα από τα μισά του β’ δεκαλέπτου, δείχνοντας πως αδικούσαν οι ίδιοι τους εαυτούς τους. Ο Ουόλτερς έκανε πολύ καλό ματς και με προσωπικές προσπάθειες έφερε το ματς στο καλάθι (28-30) στο 17’, αλλά ο Λιούμπεργκ έκανε «ζημιά» με τα περιφερειακά σουτ, αλλά δεν «στοίχησε» στον Παναθηναϊκό να είναι υπολείπεται στο πρώτο μέρος με 38-41.

Με την έναρξης της 3ης περιόδου ο Παναθηναϊκός ήθελε να κρατήσει το τέμπο που είχε δημιουργήσει από τα μέσα του 2ου δεκαλέπτου και εν μέρει τα κατάφερε. Ουόλτερς και Μέικον με δύο τρίποντα έκαναν το 43-45 στο 23’, αλλά οι Ιταλοί είχαν συνεχώς απαντήσεις.

Ήταν χαρακτηριστικό πως ο Ντιλέινι με τρίποντο έφερε ξανά τη διαφορά στο +8 για την ομάδα του Σερτζιο Σκαριόλο (45-53). Όμως οι παίκτες του Τριφυλλιού θα πουλούσαν ακριβά το τομάρι τους. Με επιμέρους 11-3 κατάφεραν και πήραν για πρώτη φορά το προβάδισμα με 56-55 στο 27’, καθώς έβρισκαν το στόχο από τα 6,75.

Ο κόσμος έδωσε την ώθηση στους «πράσινους» και με βροχή από… τρίποντα «μπλόκαρε» για τα καλά τη Βίρτους, μιας και δεν πίστεψε αυτό που της ήρθε. Ήταν χαρακτηριστικό πως ο Παναθηναϊκός είχε ένα εντυπωσιακό 29-21 στο τρίτο δεκάλεπτο, το οποίο και έκλεισε με 67-62.

Πλέον ο Παναθηναϊκός είχε πάρει το μομέντουμ και με την έναρξη της τελευταίας περιόδου καλούνταν να επαναλάβει το τελευταίο 7λεπτο. Στο 32′ το Τριφύλλι ήταν στο +7 (69-62), αλλά έπρεπε να βελτιώσει τα ριμπάουντ, μιας και υπήρχε ένα σημαντικό πρόβλημα.

Παρόλα αυτά οι Ιταλοί μείωσαν στους 3 (71-68) στο 36′, καθώς εκμεταλλεύθηκαν το “νεκρό” επιθετικό διάστημα των γηπεδούχων και εκεί το Τριφύλλι καλούνταν να… επιστρέψει. Το τρίποντο του Ουίλιαμς έφερε μια μεγάλη… ανάσα, αλλά το πρόβλημα στην άμυνα παρέμενε.

Μάλιστα οι Λιούμπεργκ και Ουίμς έφεραν το ματς στο πόντο (74-73), στα 2:19 πριν το τέλος του ματς και τα πάντα κρεμιόντουσαν από μία κλωστή. Ο Μίλος Τεόντοσιτς με ένα μεγάλο τρίποντο έβαλε εν νέου τους Ιταλούς μπροστά (74-76) και ο Παναθηναϊκός έπρεπε να κάνει προσωπική υπέρβαση.

Στα 11.6” ο Λι έφερε το ματς στα ίσα (76-76), αλλά η επίθεση ήταν για τους Ιταλούς και τα πάντα κρεμιόντουσαν σε μία κλωστή. Ο Τεόντοσιτς έχασε το τρίποντο και το… στεφάνι στέρησε από τον Λι το… καλάθι της ζωής τους, καθώς η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι, και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.

Στον έξτρα χρόνο του αγώνα ο Παναθηναϊκός με τους Ουίλιαμς και Γκουτάιτις ήταν μπροστά με 80-78 στο 43′ και ήταν αυτός που έπρεπε να ελέγξει το ρυθμό, αλλά έκανε κάποιες λάθος επιλογές, σε σημείο που μπορούσε να το είχε “τελειώσει”. Οι βολές του Τζαϊτέκ και το τρίποντο “μαχαιριά” του Χάκετ έδωσε το προβάδισμα με 80-83 στους Ιταλούς, με ένα λεπτό για το τέλος του αγώνα.

Όμως οι Μπέικον και Ουίλιαμς δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη και με προσωπικούς πόντους έκαναν το 86-85 και έμεναν 16.2” για τη λήξη. Ο Λι με περίσσια ψυχραιμία ήταν απόλυτα εύστοχος στις 2/2 βολές και ο Παναθηναϊκός πήρε μια μεγάλη νίκη με 88-85.

Τα δεκάλεπτα: 12-21, 38-41, 67-62, 76-76 (κ.α), 88-85

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ