today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Έρευνα για το κάπνισμα: Το τσιγάρο σκοτώνει τον έρωτα;

Η νέα πανελλαδική έρευνα της Marc για λογαριασμό της Παπαστράτος αποδεικνύει πως το τσιγάρο είναι η αιτία για τσακωμούς και διαφωνίες στις σχέσεις.

Έξι στους δέκα καπνιστές τσακώνονται για το τσιγάρο, τα μισά σπίτια το απαγορεύουν κι εφτά στους δέκα εκνευρίζονται από τους γνωστούς και τους φίλους τους που καπνίζουν. Γιατί τότε οι Έλληνες συνεχίζουν να καπνίζουν; «Μια ξεπερασμένη συνήθεια που δεν λέμε να ξεπεράσουμε». Αυτός είναι ο τίτλος της νέας έρευνας της Marc για λογαριασμό της Παπαστράτος.

Η έρευνα, που είχε επαναληφθεί και πέρυσι, ανέδειξε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τις προεκτάσεις του καπνίσματος στις κοινωνικές σχέσεις αλλά και τη σημασία της ενημέρωσης για τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού. Με πληροφορίες που συγκέντρωσε από 1.200 νοικοκυριά σε ολόκληρο την Ελλάδα, η έρευνα που εκπονήθηκε τον Ιούνιο του 2022, ανέδειξε το τσιγάρο ως έναν ακόμα παράγοντα που εντείνει την κρίση στις διαπροσωπικές σχέσεις.

7 στους 10  Έλληνες θεωρούν το κάπνισμα μια ξεπερασμένη συνήθεια, ωστόσο, όπως δείχνουν τα στοιχεία, το 28,5% εξακολουθεί να καπνίζει τσιγάρο (ποσοστό που αντιστοιχεί σε 2.250.000 άτομα),  διατηρώντας έτσι τη χώρα σε μια από τις υψηλότερες θέσεις σε ποσοστά καπνίσματος στην Ε.Ε. Το παράδοξο είναι πώς το 57% από αυτούς τους καπνιστές θεωρεί ότι οι επιπτώσεις στην υγεία και τη φυσική κατάσταση αποτελούν το ισχυρότερο κίνητρο διακοπής (οι οικονομικοί λόγοι έρχονται δεύτεροι με 14%), χωρίς όμως να μπορούν να το διακόψουν.

Την ίδια στιγμή, για 6 στους 10 μη καπνιστές, «τα άτομα που καπνίζουν είναι λιγότερο ελκυστικά και επιθυμητά από αυτούς που δεν καπνίζουν». Ποσοστό, μάλιστα, κατά 7% υψηλότερο από πέρυσι! Η μυρωδιά του τσιγάρου (η γνωστή σε όλους μας «τσιγαρίλα») ενοχλεί το 37% των μη καπνιστών με σύντροφο καπνιστή, η αναπνοή του καπνιστή ενοχλεί το 16%, ο καπνός του τσιγάρου και η μυρωδιά στα ρούχα, τα μαλλιά και τα χέρια δυσαρεστούν το 14% και το 10% αντίστοιχα των ερωτηθέντων.

Αξίζει να δώσουμε λίγη περισσότερη σημασία στο αποτέλεσμα της έρευνας πώς δεν είναι μόνο οι μη καπνιστές που ενοχλούνται από το τσιγάρο. Φαίνεται πώς και οι ίδιοι οι καπνιστές με σύντροφο μη καπνιστή (60%) αντιλαμβάνονται πως το κάπνισμα ενοχλεί τον/τη σύντροφό τους, ενώ και 3 στους 10 καπνιστές με σύντροφο επίσης καπνιστή, αναφέρει το τσιγάρο ως αιτία διαφωνιών μέσα στη σχέση.

Η κοινωνία φαίνεται να βάζει σταδιακά στη «γωνία» τους καπνιστές

Πέρα από τις συντροφικές σχέσεις, το κάπνισμα τσιγάρου επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τις κοινωνικές σχέσεις, όπως προκύπτει από την έρευνα της Marc. Η πλειοψηφία των μη καπνιστών (66%) δηλώνουν ενοχλημένοι από το γεγονός ότι ένα συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο καπνίζει, ενώ 8 στους 10 αναφέρουν πως έχουν προσπαθήσει να πείσουν κάποιον καπνιστή από το συγγενικό ή φιλικό τους περιβάλλον να διακόψει. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 45% των οικογενειών δεν επιτρέπουν το κάπνισμα στο σπίτι τους ενώ το 68% των μη καπνιστών αναφέρει πως ενοχλείται όταν επισκέπτεται σπίτια καπνιστών γιατί δεν αισθάνεται άνετα σε χώρο με καπνό. Επιπλέον, το 62% των μη καπνιστών ενοχλείται όταν  σε εξωτερικούς χώρους καφέ ή εστιατορίων κάποιοι γύρω τους καπνίζουν τσιγάρα. Όλα τα παραπάνω εξηγούν και το ποσοστό (15%) όσων κρύβουν ότι καπνίζουν από αγαπημένα πρόσωπα ή φίλους. Στην έρευνα, 4 στους 10 καπνιστές δηλώνουν πως αισθάνονται συχνά άβολα σε παρέες που δεν καπνίζουν, ενώ 1 στους 3 αισθάνεται πως γίνονται διακρίσεις εις βάρος του. Τη δυσαρέσκεια του οικογενειακού τους περιβάλλοντος αντιλαμβάνονται και 4 στους 10 καπνιστές που αναφέρουν ότι το κάπνισμα προκαλεί συχνά εντάσεις και τσακωμούς με αγαπημένα τους πρόσωπα.

Unsplash

Τα εναλλακτικά προϊόντα είναι το αντίβαρο;

Κι ενώ οι αριθμοί των καπνιστών δεν μειώνονται, την ίδια επιμονή εμφανίζει κι ένα ακόμα φαινόμενο: η έλλειψη ενημέρωσης γύρω από τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού.

Μόλις 1 στους 10 δηλώνει επαρκώς ενημερωμένος για τα εναλλακτικά προϊόντα, ενώ μόνο το 33% γνωρίζει τις βασικές διαφορές ανάμεσα στα συμβατικά τσιγάρα και στα εναλλακτικά προϊόντα! Ομόφωνη είναι η άποψη (87%) πως οι καπνιστές θα πρέπει να έχουν επαρκή ενημέρωση και πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τα εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης. Μάλιστα 6 στους 10 ερωτηθέντες της έρευνας, άνω των 21 ετών, δηλώνουν πως θα τα επέλεγαν ή θα τα πρότειναν σε καπνιστές πιο εύκολα εάν είχαν σαφέστερη ενημέρωση για τα επιστημονικά δεδομένα πίσω από αυτά.

Επιπλέον, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη πως τα τσιγάρα να πρέπει να φορολογούνται διαφορετικά, λόγω της βλαπτικότητάς τους. Το 63% του συνόλου των ερωτηθέντων και σχεδόν 80% των χρηστών εναλλακτικών προϊόντων, συμφωνούν ότι ο βαθμός βλαπτικότητας ενός καπνικού προϊόντος θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν κατά την φορολόγησή του, όπως συμβαίνει αντίστοιχα σε κλάδους, όπως είναι αυτοί της ενέργειας και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ