Α.Μ.Ασημακοπούλου: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου

Στo «διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και της ομολόγου του, υπουργού Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Λιβύης», καθώς και στο «παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο», αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της ΝΔ, ευρωβουλευτής Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η κ. Ασημακοπούλου, αφού σημείωσε ότι «η υπουργός προσπάθησε, με την παρουσία της στο αεροδρόμιο, να επιβάλει στον Έλληνα ομόλογό της να συναντηθεί μαζί της», καλωσόρισε την «Έκθεση για την κατάσταση στη Λιβύη (του ΕΚ), η οποία αναφέρει ξεκάθαρα ότι το τουρκολιβυκό Μνημόνιο του 2019, για την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών στη Μεσόγειο, παραβιάζει τα κυριαρχικά́ δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η Έκθεση (του ΕΚ) ορθώς παροτρύνει τις Λιβυκές Αρχές να προβούν στην ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου και να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα της συμφωνίας για τους υδρογονάνθρακες», συμπληρώνοντας πως «η Ελλάδα είναι πόλος σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου και σέβεται το Διεθνές Δίκαιο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, καταλήγοντας, η κ. Ασημακοπούλου είπε: «Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης όχι μόνο δεν κάνει εκλογές, αλλά υφαρπάζει την παραμονή της, εκμεταλλευόμενη, κατά το δοκούν, τους πόρους της χώρας και υπογράφει και με τους Τούρκους. Όπως είπε εύγλωττα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, “Ε δεν γίνεται…”».