today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Οι ζημιές στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας από τις ρωσικές επιθέσεις είναι κολοσσιαίες

Ο διαχειριστής του εθνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν στις ουκρανικές εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις ήταν «κολοσσιαίες», αλλά απέρριψε το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης πολιτών από πόλεις.

Ο Βολοντίμιρ Κουντρίτσκι, διευθύνων σύμβουλος της Ukrenergo, δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μακροχρόνιες διακοπές ρεύματος, αλλά ότι ο διαχειριστής του δικτύου θέλει να συμβάλει στην δημιουργία προϋποθέσεων ώστε οι άνθρωποι να παραμείνουν στη χώρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Πρακτικά κανένας θερμικός ή υδροηλεκτρικός σταθμός δεν έχει μείνει αλώβητος από τις ρωσικές επιθέσεις, είπε.

«Η κλίμακα της καταστροφής είναι κολοσσιαία», δήλωσε ο Κουντρίτσκι. «Στην Ουκρανία υπάρχει έλλειμμα παραγωγής ενέργειας. Δεν μπορούμε να παράγουμε τόση ενέργεια όση μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι καταναλωτές».

Είπε επίσης ότι αναμένεται ένα σύντομο ψυχρό κύμα από την Τετάρτη, αλλά ότι οι θερμοκρασίες θα ανέβουν και πάλι μετά από αυτό, δίνοντας την ευκαιρία να σταθεροποιηθεί το σύστημα παραγωγής ενέργειας.

Η Ουκρανία είχε αρκετά αποθέματα καυσίμων, τα οποία δημιούργησε πριν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, είπε, και εργάσθηκε σκληρά για να επισκευάσει τις κατεστραμμένες υποδομές, αλλά ήλπιζε να εξασφαλίσει κάποια ανταλλακτικά στο εξωτερικό.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προτάσεις ορισμένων αξιωματούχων να απομακρυνθούν πολίτες από πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο από τις ελλείψεις ενέργειας, είπε ότι τέτοιου είδους εκκλήσεις είναι «ακατάλληλες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ