today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Η Άγκυρα ζήτησε από την Ουάσινγκτον να “σταματήσει κάθε υποστήριξη” προς τις κουρδικές YPG στη Συρία

Η Τουρκία ζήτησε σήμερα από τους συμμάχους της, κυρίως τις ΗΠΑ, «να σταματήσουν κάθε υποστήριξη» προς τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τη βασική κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία, την οποία αν και η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, η Ουάσινγκτον τη στηρίζει για να πολεμήσει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

«Λέμε σε όλους τους συνομιλητές μας, κυρίως τις ΗΠΑ, ότι οι YPG ισοδυναμούν με το PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και τη Δύση) και ζητάμε μετ’ επιτάσεως από αυτούς να σταματήσουν κάθε υποστήριξη προς τους τρομοκράτες», επεσήμανε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει νωρίτερα σήμερα να υπάρξει «αποκλιμάκωση» στη Συρία, σε αντίδραση στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χθες Δευτέρα απείλησε να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία έπειτα από μια σειρά αεροπορικών επιδρομών εναντίον θέσεων των Κούρδων στη Συρία και το Ιράκ και την πτώση ρουκετών στο τουρκικό έδαφος προερχόμενες από το συριακό.

Η Άγκυρα κατηγορεί το PKK και τις YPG ότι ευθύνονται για τη βομβιστική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, από την οποία σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 81. Οι οργανώσεις αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή.

«Καλούμε σε αποκλιμάκωση στη Συρία προκειμένου να προστατευθούν οι άμαχοι και να στηριχθεί ο κοινός στόχος να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος», ανέφερε ο Νεντ Πράις εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.

«Εξακολουθούμε να αντιτασσόμαστε σε οποιαδήποτε μη συντονισμένη στρατιωτική δράση στο Ιράκ, η οποία παραβιάζει την κυριαρχία του», πρόσθεσε.

Και η Ρωσία εξέφρασε σήμερα την ελπίδα η Τουρκία θα επιδείξει «αυτοσυγκράτηση» και να αποφύγει να χρησιμοποιήσει «υπερβολική βία» στη Συρία.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε την Κυριακή την έναρξη της επιχείρησης «Γαμψό ξίφος», εξαπολύοντας σειρά επιδρομών εναντίον θέσεων του PKK και των YPG στο βόρειο τμήμα του Ιράκ και της Συρίας.

Σύμφωνα με χθεσινοβραδινό απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 37 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 18 μέλη των συριακών ενόπλων δυνάμεων, έχουν σκοτωθεί από τις επιδρομές στη Συρία.

Από την εκτόξευση ρουκετών από τη Συρία σκοτώθηκαν χθες δύο άνθρωποι στην τουρκική πόλη Καρκαμίς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ