Σε σημαντικές εγκρίσεις διαλειτουργικότητας σταθερών εγκαταστάσεων αλλά και τροχαίου υλικού, που θα συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού σιδηροδρόμου αλλά και την αύξηση του μεταφορικού έργου προχώρησε η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων.
Πρόκειται για εγκρίσεις που αφορούν τη λειτουργία έργων σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης και ελέγχου της κυκλοφορίας (ETCS επιπέδου 1) σε τμήματα των κεντρικών αξόνων του δικτύου, αλλά και των αντίστοιχων υποσυστημάτων σε τροχαίο υλικό της ΓΑΙΑΟΣΕ.
Οι συγκεκριμένες εγκρίσεις αφορούν έργα τα οποία έχουν κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών, στην αύξηση της χωρητικότητας του δικτύου και τη μείωση του χρόνου των δρομολογίων.
Ειδικότερα, όσον αφορά το σιδηροδρομικό άξονα Πάτρα-Αθήνα- Θεσσαλονίκη-Ειδομένη -Προμαχώνας (ΠΑΘΕ/Π) και κάθετων αξόνων, η ΡΑΣ ενέκρινε τη χορήγηση θέσης σε λειτουργία του συστήματος ETCS 1 για τα τμήματα Οινόη – Χαλκίδα, ΤΧ1- Προμαχώνας και Πλατύ – ΤΧ1 – ΤΧ5.
Για τη σιδηροδρομική Γραμμή Κιάτο-Ροδοδάφνη, που εντάσσεται στο ευρύτερο έργο της κατασκευής της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας (ΣΚΑ)-Πάτρας, εξέδωσε έγκριση θέσης σε λειτουργία της σταθερής εγκατάστασης σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης, τηλεπικοινωνιών και Η/Μ εγκαταστάσεων σηράγγων.
Επίσης, η Αρχή προχώρησε στην έγκριση τροχαίου υλικού της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε, λόγω της αντίστοιχης εγκατάστασης εποχούμενου (on board) υποσυστήματος σε 88 συρμούς (ETCS επιπέδου 1 on board).
Για τις εγκρίσεις που ολοκληρώθηκαν μετά από λεπτομερή έλεγχο του επιστημονικού προσωπικού της Μονάδας Ασφάλειας Σιδηροδρόμων και Διαλειτουργικότητας της Αρχής, η πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων Ιωάννα Τσιαπαρίκου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Τα δύο αυτά έργα σε συνδυασμό με το αντίστοιχο τροχαίο υλικό αποτελούν σημαντικό μέρος των παρεμβάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, ούτως ώστε η χώρα να αποκτήσει ένα σιδηροδρομικό άξονα υψηλών ταχυτήτων και αυξημένης χωρητικότητας. Παράλληλα, αποτελούν αισιόδοξο μήνυμα για την αύξηση του σιδηροδρομικού έργου και το άνοιγμα της αγοράς. Η Αρχή θα συνεχίζει να εργάζεται με συνέπεια και υπευθυνότητα για την ασφάλεια και τη διαλειτουργικότητα του σιδηροδρομικού δικτύου, αλλά και τον υγιή ανταγωνισμό της αγοράς».
Σημειώνεται, ότι οι εγκρίσεις για τα συστήματα διαλειτουργικότητας, δόθηκαν μετά σχετικές αιτήσεις που κατέθεσε στη ΡΑΣ ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος.