today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Χιλιάδες διαδηλωτές στη Χιλή ζητούν καλύτερη προστασία για τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο στο Σαντιάγο κατόπιν πρόσκλησης του κινήματος ΛΟΑΤΚΙ για να ζητήσουν από τον πρόεδρο της Χιλής, τον Γκαμπριέλ Μπόριτς, να προωθήσει βελτιώσεις της νομοθεσίας για την καταπολέμηση των διακρίσεων, θέμα που απασχολεί το τρέχον διάστημα το Κογκρέσο.

Διαδηλωτές κράταγαν πανό ζητώντας «θεσμοθέτηση» μέτρων κατά των διακρίσεων στον ισχύοντα «νόμο Σαμούδιο», που εγκρίθηκε το 2012 και το όνομά του παραπέμπει στον 24χρονο ομοφυλόφιλο Ντανιέλ Σαμούδιο, που είχε τραγικό τέλος: τον βασάνισε μέχρι θανάτου συμμορία νεοναζί εκείνη τη χρονιά.

Η «θεσμοθέτηση» είναι ο μοναδικός τρόπος ο αγώνας εναντίον των διακρίσεων να γίνει «συστηματικό καθήκον», εξήγησε η Χαβιέρα Σουνίγα, εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Κίνημα Ενσωμάτωσης και Απελευθέρωσης των Ομοφυλοφίλων (Movimiento de Integración y Liberación Homosexual, MOVILH).

Οι διαδηλωτές ζήτησαν να ληφθούν μέτρα για να τερματιστούν τα εγκλήματα μίσους, να γίνουν βαρύτερες οι ποινές και να υπάρξουν καλύτεροι μηχανισμοί επανόρθωσης και αποζημίωσης για τα θύματα στη Χιλή, όπου από την αρχή του τρέχοντος έτους έχουν διαπραχθεί πέντε δολοφονίες μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

«Σήμερα ο νόμος Σαμούδιο είναι λιοντάρι χωρίς δόντια, δεν προβλέπει καν αποζημιώσεις και αποκατάσταση των θυμάτων διακρίσεων», έκρινε η κυρία Σουνίγα.

Η διαδήλωση, με τη συμμετοχή διπλωματών διαφόρων κρατών (Βρετανία, ΗΠΑ, Ισπανία κ.ά.), ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ