today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Ενέργεια και κλίμα στο επίκεντρο της επίσκεψης του Γ.Γεωργαντά στην Κύπρο

Οι άριστες σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και η συμπόρευση των δύο πλευρών στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων στον ενεργειακό τομέα και την κλιματική αλλαγή, επιβεβαιώθηκαν στις συναντήσεις που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, μετά από αίτημα της κυπριακής πλευράς, το ελληνικό υπουργείο θα συμβάλλει στην εκχώρηση του λογισμικού παρακολούθησης των λιανικών πωλήσεων φυτοπροστατευτικών προϊόντων προκειμένου, με την εγκατάστασή του και τη σχετική παραμετροποίηση, να βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων για μείωση χρήσης κατά 50% έως το 2030.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η ανταλλαγή και η αξιοποίηση όλων των δεδομένων στα διάφορα πεδία, μέσω, κυρίως, των εποπτευόμενων οργανισμών και ινστιτούτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε σύσκεψη που πραγματοποίησε ο κ. Γεωργαντάς με τον γενικό διευθυντή αλλά και όλους τους αρμόδιους διευθυντές των τμημάτων του υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικής Πολιτικής και Περιβάλλοντος της Κύπρου, συμπεριλήφθηκαν η ασφαλιστική κάλυψη, οι περιπτώσεις απώλειας εισοδήματος του αγροτικού κόσμου, οι δράσεις στην κτηνοτροφία, η ιχνηλάτηση και σήμανση, τα βιολογικά προγράμματα, τα προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην αγροτική παραγωγή, θέματα αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας.

Στη συνέχεια ο κ. Γεωργαντάς μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του Κώστα Καδή, επισκέφθηκαν πρότυπες γαλακτοκομικές και κτηνιατρικές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή και επισκέφθηκαν το Καλλινίκειο δημοτικό μουσείο Αθηένου, όπου φιλοξενήθηκαν και ξεναγήθηκαν από τον δήμαρχο, Κυριάκο Καρεκλά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ