Ολλανδία: Η πτήση MH17 καταρρίφθηκε από ρωσικής κατασκευής πύραυλο

Ποινές ισόβιας κάθειρξης στους καταδικασθέντες για την κατάρριψη της πτήσης

ΑΠΕ

Η πτήση MH17 της Malaysia Airlines καταρρίφθηκε το 2014 από έναν πύραυλο ρωσικής κατασκευής, ο οποίος εκτοξεύτηκε από ένα αγρόκτημα στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το ολλανδικό δικαστήριο όπου διεξάγεται η δίκη τεσσάρων υπόπτων για την κατάρριψη του αεροσκάφους, προσθέτοντας ότι η Ρωσία είχε σε γενικές γραμμές τον έλεγχο των αυτονομιστικών δυνάμεων στην περιοχή, όταν καταρρίφθηκε το αεροσκάφος.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι θα «εξετάσει» την απόφαση του δικαστηρίου.

«Το δικαστήριο κρίνει ότι η MH17 καταρρίφθηκε από την εκτόξευση ενός πυραύλου BUK από ένα αγρόκτημα κοντά στο Περβομάισκ, σκοτώνοντας 283 επιβάτες και 15 μέλη του πληρώματος», δήλωσε ο προεδρεύων δικαστής Χέντρικ Στένχαϊς.

«Από τα μέσα Μαΐου 2014 η Ρωσία είχε σε γενικές γραμμές τον έλεγχο πάνω από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», δήλωσε ο Στένχαϊς αναφερόμενος στην περιοχή όπου καταρρίφθηκε η επιβατική πτήση στις 17 Ιουλίου 2014.

Το δικαστήριο ανέγνωσε την απόφασή του για την υπόθεση τεσσάρων ανδρών που έχουν διασυνδέσεις με τη Ρωσία, οι οποίοι κατηγορούνται για μαζική δολοφονία για τον φερόμενο ρόλο τους στην κατάρριψη της πτήσης.

Η επιβατική πτήση MH17 καταρρίφθηκε πάνω από την ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιουλίου 2014, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 298 επιβάτες και μέλη του πληρώματος.

Εκείνη την περίοδο, η περιοχή ήταν το σκηνικό συγκρούσεων μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και ουκρανικών δυνάμεων, ο προάγγελος του φετινού πολέμου.

Οι εκπρόσωποι των θυμάτων λένε ότι η απόφαση θα αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο, αν και οι ύποπτοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποινές ισόβιας κάθειρξης, παραμένουν φυγόδικοι. Όλοι τους πιστεύεται ότι βρίσκονται στη Ρωσία, η οποία δεν θα τους εκδώσει.

Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη ή ευθύνη για την κατάρριψη του MH17 και το 2014 αρνήθηκε επίσης οποιαδήποτε παρουσία στην Ουκρανία.

Σήμερα, σε μια συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ιβάν Νετσάεφ είπε στους δημοσιογράφους: «Θα μελετήσουμε αυτήν την απόφαση γιατί σε όλα αυτά τα ζητήματα, κάθε λεπτομέρεια έχει σημασία. Αφού μελετήσουμε το νομικό έγγραφο, πιθανότατα θα είμαστε έτοιμοι να σχολιάσουμε».

Οι εισαγγελείς λένε ότι οι ύποπτοι, τρεις πρώην αξιωματικοί των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και ένας Ουκρανός αυτονομιστής στρατιωτικός ηγέτης, βοήθησαν στην οργάνωση και τη μεταφορά ενός πυραυλικού συστήματος BUK του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Κατηγορούνται για κατάρριψη αεροπλάνου και για ανθρωποκτονία, σε μια δίκη που διεξήχθη με βάση το ολλανδικό δίκαιο. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να καταδικαστούν για κατηγορίες ανθρωποκτονίας από αμέλεια, εάν οι δικαστές του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Χάγης κρίνουν ότι η πράξη δεν ήταν προμελετημένη.

Οι υποκλοπές τηλεφωνικών επικοινωνιών που αποτελούσαν βασικό μέρος των αποδεικτικών στοιχείων εναντίον των υπόπτων υποδηλώνουν ότι αυτοί πίστευαν ότι στόχευαν ένα ουκρανικό μαχητικό.

Τρεις από τους άνδρες δικάστηκαν ερήμην και ο τέταρτος δήλωσε αθώος μέσω δικηγόρων που προσέλαβε για να τον εκπροσωπήσουν. Κανείς τους δεν παρευρέθηκε στη δίκη.

Τα θύματα της MH17, που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Άμστερνταμ προς την Κουάλα Λουμπούρ, προέρχονταν από 10 διαφορετικές χώρες. Περισσότεροι από τους μισούς ήταν Ολλανδοί υπήκοοι.

Επικεφαλής των ερευνών ήταν η Ολλανδία, με συμμετοχή από την Ουκρανία, τη Μαλαισία, την Αυστραλία και το Βέλγιο.

Ποινές ισόβιας κάθειρξης στους καταδικασθέντες για την κατάρριψη της πτήσης MH17

Ποινές ισόβιας κάθειρξης επέβαλε ένα ολλανδικό δικαστήριο στους τρεις υπόπτους που καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία για τον ρόλο τους στην κατάρριψη της επιβατικής πτήσης MH17 της Malaysia Airlines πάνω από την Ουκρανία το 2014.

Οι καταδικασθέντες, δύο Ρώσοι πρώην αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών και ένας Ουκρανός αυτονομιστής ηγέτης, κρίθηκαν ένοχοι για την κατάρριψη του αεροσκάφους και τον θάνατο και των 298 επιβαινόντων. Πρόκειται για τους Ρώσους Ιγκόρ Γκιρκίν, Σεργκέι Ντουμπίνσκι και τον Ουκρανό Λεοντίν Χαρτσένκο. Ο τέταρτος ύποπτος που δικάστηκε, ο Ρώσος Ολεγκ Πουλάτοφ, αθωώθηκε.

Το δικαστήριο επίσης διέταξε τους καταδικασθέντες να πληρώσουν πάνω από 16 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων.

Οι ύποπτοι καταδικάστηκαν ερήμην και παραμένουν φυγόδικοι. Πιστεύεται ότι βρίσκονται στη Ρωσία, η οποία δεν πρόκειται να τους εκδώσει.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι ένοχοι δεν είχαν ασυλία καθώς δεν ήταν μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι ύποπτοι είναι οι Ρώσοι Ιγκόρ Γκιρκίν, Σεργκέι Ντουμπίνσκι και Ολεγκ Πουλάτοφ και ο Ουκρανός Λεοντίν Χαρτσένκο.