today-is-a-good-day
13 C
Athens

Κ.Τσιάρας: Η δημόσια διαβούλευση είναι ευκαιρία συμμετοχής στη διαμόρφωση του ν/σ για το απόρρητο των επικοινωνιών

Ως ευκαιρία για όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμμετάσχουν στη διαμόρφωσή του, περιέγραψε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, την ανάρτηση προς διαβούλευση, του νομοσχεδίου για τη «διαδικασία της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών».

Ο κ. Τσιάρας υπενθύμισε τη σχετική πρωτοβουλία που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε το θέμα των υποκλοπών-επισυνδέσεων: Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε από τον Αύγουστο, ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει ένα σταθερό, συμπαγές νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα περιγράφει τον τρόπο με τον οποίον θα γίνονται όλες αυτές οι λειτουργίες μέσα στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, και πως θα αποτρέπεται η χρήση των παράνομων λογισμικών, είπε ο κ. Τσιάρας, απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις προβλέψεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου.

Δεν νομίζω ότι μπορεί σήμερα κάποιος να έρχεται και να κάνει μια κριτική επί θεμάτων τα οποία στην πραγματικότητα αποδεικνύουν την κυβερνητική συνέπεια. Το γεγονός ότι ένα νομοσχέδιο βρίσκεται στη δημόσια διαβούλευση αυτή τη στιγμή, είναι απλά η ευκαιρία όλων να συμμετέχουν στην διαμόρφωσή του, υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας.

Απαντώντας ιδιαίτερα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι στην εκτίμηση ότι εδώ γινότανε ό,τι ήθελε καθένας και οι νόμιμες επισυνδέσεις λειτουργούσαν με κάποια συγκεκριμένη λογική, η απάντηση είναι προφανής.

Είπε επίσης ότι «πριν ασκηθεί τέτοια κριτική αναμένουμε ακόμα την απάντηση γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση, τον έλεγχο που γινότανε προκειμένου μια επισύνδεση να εγκριθεί από δύο εισαγγελείς, τον υποβίβασε σε έλεγχο από ένα εισαγγελέα. Αυτή την απάντηση δεν την ακούσαμε ποτέ. Αλλά υπάρχει ακόμα κάτι πιο σοβαρό. Θα μας εξηγήσει ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί με την αλλαγή στον ποινικό κώδικα, έκανε ουσιαστικά πλημμέλημα την παράνομη παρακολούθηση;».

Νωρίτερα, και στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή, του νομοσχεδίου που ενσωματώνει ευρωπαϊκή οδηγία για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, είχε πει ότι στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας βρίσκονται οι αποδείξεις για την παρακολούθηση Χατζηδάκη το 2020.

Αναφερόμενος σε δημοσίευμα ιστοσελίδας για παρακολούθηση του τότε υπουργού Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι οι αποδείξεις υπάρχουν στους παρόχους τηλεπικοινωνιών: Δώστε τη δυνατότητα στην ΕΥΠ να μιλήσει δημόσια για το εάν ήταν υπό παρακολούθηση ο κ. Χατζηδάκης. Δώστε τη δυνατότητα στην ΑΔΑΕ να πάρει την πληροφορία από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο κ. Ραγκούσης.

Παράλληλα, είπε ότι οι πολίτες αναρωτιούνται γιατί δεν αντιδρούν οι υπουργοί. Μήπως τους εκβιάζει με το υλικό των υποκλοπών που έχει στα χέρια του, ο πρωθυπουργός «και η παρακρατική συμμορία που είχε στήσει μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου» ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ