Ανοιχτή συζήτηση της Ευ. Επιτροπής για την εργασία και τη μάθηση της ελληνικής νεολαίας

unsplash

Σε ανοικτή συζήτηση για την εργασία και την εκπαίδευση της νεολαίας στην Ελλάδα, προσκαλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέες και νέους το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 11.00-14.00, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους σε στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – τόσο μέσω διαδικτύου όσο και με φυσική παρουσία – για να μάθουν τι κάνει η ΕΕ στον τομέα αυτό, καθώς και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.

Στην εκδήλωση με θέμα «Βιώσιμες και ολοκληρωμένες εργασιακές και μαθησιακές διαδρομές για τη νεολαία στην Ελλάδα». χαιρετισμούς και ομιλίες θα εκφωνήσουν η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Νιόβη Ρίγκου, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, η ΓΓ Ενίσχυσης της Απασχόλησης Ελένη Γιώτη, ο ΓΓ Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας Γιώργος Βούτσινος, καθώς και ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας της Ελλάδας Αρμόδιος Δρίκος.

Θα ακολουθήσουν ζωντανές υβριδικές εκδηλώσεις των περιφερειακών κέντρων Europe Direct της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου και του Βορείου Αιγαίου, όπου εκπρόσωποι των κέντρων θα παρέχουν πρακτικές πληροφορίες για την κάθε περιφέρεια και θα παρουσιάσουν επιτυχημένα παραδείγματα έργων που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, όσοι επιθυμούν να παραστούν στην εκδήλωση στην Αθήνα, μπορούν να εγγραφούν μέσω της ιστοσελίδας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, μέχρι τις 17.00 στις 18/11/2022.

Μπορούν επίσης να παρακολουθήσετε την εκδήλωση μέσω ζωντανής μετάδοσης χωρίς εγγραφή στο:

-FB: https://www.facebook.com/EURepresentationGreece ή

-YouTube: https://www.youtube.com/EURepresentationGR

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022, 11.00, Impact Hub Athens – Αίθουσα ‘Hub Deck’, Καραϊσκάκη 28, 10554, Αθήνα.

Οι περιφερειακές εκδηλώσεις:

-ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Πανεπιστήμιο Αιγαίου Λόφος Πανεπιστημίου Κτίριο Περιβάλλοντος Ισόγειο, Γραφείο 1Α, 81100 Μυτιλήνη

-ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ, Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ 5, 691 00, Κομοτηνή.

-ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ Δυτικής Μακεδονίας, Λεωφόρος 7ης Νοεμβρίου 9, 53100, Φλώρινα

-ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ Ζώη Καπλάνη 10, 454 44, Ιωάννινα

«Η Ελλάδα και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ δεσμεύτηκαν να διασφαλίσουν ότι προσφέρονται θέσεις εργασίας καλής ποιότητας, συνεχής εκπαίδευση, μαθητεία ή πρακτική άσκηση σε όλους τους νέους ηλικίας κάτω των 30 ετών, εντός τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που μένουν άνεργοι ή αποχωρούν από το εκπαιδευτικό σύστημα».

Η ΕΕ διαθέτει σημαντική χρηματοδότηση και τεχνική υποστήριξη για τη στήριξη των επενδύσεων των κρατών μελών στην απασχόληση και την κοινωνική ένταξη, μεταξύ άλλων για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων.

Για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο + (ΕΚΤ+)με προϋπολογισμό άνω των 99 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, αποτελεί το κύριο μέσο της ΕΕ για επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό. Επιπλέον, ο μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορεί να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις των κρατών μελών, μεταξύ άλλων στον τομέα των δεξιοτήτων και των θέσεων εργασίας. Στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, περίπου το 17% των δαπανών προορίζεται για την «απασχόληση και τις δεξιότητες».