today-is-a-good-day
18.9 C
Athens

Σούνακ για Πολωνία: Τίποτε από αυτά δεν θα είχε συμβεί χωρίς την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ δήλωσε σήμερα ότι το πλήγμα στην Πολωνία, όποια και αν είναι η προέλευσή του, «δεν θα σημειωνόταν χωρίς την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» επισημαίνοντας την σφοδρότητα των ρωσικών βομβαρδισμών την ώρα του συμβάντος.

Την ώρα που η Πολωνία έκανε λόγο για πύραυλο «ρωσικής κατασκευής» και το Κίεβο κατηγόρησε την Μόσχα, που διαψεύδει, ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί ότι πρέπει να συνεχισθεί η έρευνα.

«Τίποτε από αυτά δεν θα είχε συμβεί χωρίς την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτή είναι η σκληρή και αδυσώπητη πραγματικότητα του πολέμου του Πούτιν», πρόσθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

«Οσο θα συνεχίζεται, θα συνιστά απειλή για την ασφάλειά μας και για την ασφάλεια των συμμάχων μας και όσο θα συνεχίζεται, θα συνεχίζει και να καταστρέφει την παγκόσμια οικονομία», είπε.

«Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος στον κόσμο που να μην έχει αισθανθεί τις επιπτώσεις του πολέμου του Πούτιν», είπε αναφερόμενος στην εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και των ειδών διατροφής.

Τόνισε ότι η Ρωσία εκτόξευσε χθες 80 πυραύλους κατά της ουκρανικής επικράτειας «την ώρα της διεξαγωγής της συνόδου της G20», πράγμα που δείχνει «πλήρη περιφρόνηση απέναντι σε ένα διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες».

Νωρίτερα, ο νέος βρετανός πρωθυπουργός είχε συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσία του καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό.

Για το θέμα του πλήγματος στην Πολωνία, Σούνακ και Τριντό «τόνισαν ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της έρευνας, η εισβολή στην Ουκρανία από τον Πούτιν ευθύνεται για τις βιαιότητες», ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Από το Βίλνιους, ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της νατοϊκής αντιαεροπορικής άμυνας στα ουκρανοπολωνικά σύνορα και στο υπόλοιπο τμήμα της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

«Ελπίζω ότι μέχρι την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους (Ιούλιος 2023) θα είμαστε σε θέση να σημειώσουμε πρόοδο, καθώς η κατάσταση επιβεβαιώνει ότι είναι η σωστή απόφαση και χρειάζεται ταχεία υλοποίηση», δήλωσε ο Λιθουανός πρόεδρος προσθέτοντας ότι το χθεσινό περιστατικό στην Πολωνία δεν αύξησε το επίπεδο των στρατιωτικών κινδύνων και προειδοποιώντας ότι «ατυχήματα και πιθανές παρεκκλίσεις πυραύλων είναι πιθανόν να συμβούν στο μέλλον» .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ