today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Περιβάλλον: η αναθεώρηση του κανονισμού για τα φθοριούχα αέρια – Άρθρο του Στ. Κυμπουρόπουλου

Πολύ συχνά ακούμε ότι οι εκπομπές του διοξείδιού του άνθρακα είναι βλαβερές για το περιβάλλον. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν αέρια πολύ πιο βλαβερά. Τα φθοριούχα αέρια ανήκουν στην κατηγορία των αερίων του θερμοκηπίου που είναι βλαβερά για το περιβάλλον και συμβάλλουν στην μείωση της στοιβάδας του όζοντος και την κλιματική αλλαγή, 23.000 φορές πιο πολύ από το διοξείδιο του άνθρακα. Για το λόγο αυτό η ΕΕ ζητά τη σημαντική μείωση και αντικατάστασή τους τα επόμενα χρόνια, ώστε να επιτύχει το στόχο των μηδενικών εκπομπών το έως 2050.

Άρθρο του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ Στέλιου Κυμπουρόπουλου

Παρόλο που δεν είναι ευρέως γνωστό, τα φθοριούχα αέρια (γνωστά ως f gases) είναι απαραίτητα για τη λειτουργία πολλών συσκευών και προϊόντων που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή και έτσι η αναθεώρηση του Κανονισμού 517/2014 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Κοινοβουλίου είναι περιβαλλοντικά και οικονομικά κρίσιμη.
Για να αντιληφθεί κανείς τη συνδρομή των αερίων αυτών, θα πρέπει να ανατρέξει στην καθημερινότητά του. Τα ψυγεία, τα κλιματιστικά στο σπίτι ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς, περιέχουν φθοριούχα αέρια ως ψυκτικά. Επιπλέον, περιέχονται σε σπρέι διαφόρων χρήσεων και αφρούς μονώσεως, ενώ η πρόσβαση σε οποιαδήποτε παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, οικιακά και μη, ελέγχεται από τους μετατροπείς τάσεως ηλεκτρικού ρεύματος που λειτουργούν επίσης με ψυκτικά από φθοριούχα αέρια. Σημαντικό δε ρόλο, έχουν τα φθοριούχα αέρια στον τομέα της υγείας, για τη συντήρηση φαρμάκων και τη σωστή λειτουργία ιατρικών τεχνολογιών, αλλά και για τη χρήση εισπνεόμενων φαρμάκων (συνήθως για το άσθμα) ή αισθητικών αερίων, κυρίως σε ηλικιωμένους ή παχύσαρκους ασθενείς.
Σημαντική είναι επίσης η χρήση των αερίων αυτών, κατά τη λειτουργία των αντλίων θερμότητας (heat pumps), που έρχονται να αντικαταστήσουν τις μέχρι τώρα συμβατικές πηγές θερμότητας (φυσικό αέριο, και πετρέλαιο), με στόχο την ενεργειακή επάρκεια και την ανεξαρτητοποίηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο λοιπόν, της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, μια ραγδαία μείωση των διαθέσιμων φθοριούχων αερίων, μπορεί να καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή των αντλιών θερμότητας ή την απόδοση και ασφαλή λειτουργία τους, τη στιγμή που η ΕΕ έχει δεσμευτεί να παραδώσει 80 εκατομμύρια αντλίες θερμότητας έως το 2050.
Επομένως, η μείωση και αντικατάσταση των φθοριούχων αερίων από αέρια με μικρότερο ποσοστό εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ή από φυσικά αέρια όπως η αμμωνία και το προπάνιο, είναι σαφώς επιθυμητή αλλά θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία όλων των προαναφερθέντων τομέων. Ακόμα, αναγκαίο κρίνεται να γίνει σε συνοχή με τα άλλα νομοθετικά κείμενα και τις δεσμεύσεις της ΕΕ που σχετίζονται με τους κλιματικούς στόχους, όπως την ανακύκλωση και τη διαχείριση αποβλήτων και ιδιαίτερα το RePowerEU το οποίο αφορά στη μείωση της ενεργειακής μας εξάρτησης από τρίτες χώρες.
Σαν σκιώδης εισηγητής στο Κοινοβούλιο, στο φάκελο για την αναθεώρηση του κανονισμού για τα φθοριούχα αέρια, θα στοχεύσω σε μια ολιστική προσέγγιση που εστιάζει στην τεχνική σκοπιμότητα, την ενεργειακή αποδοτικότητα και λαμβάνει υπόψη την πρόσβαση των ασθενών σε ασφαλείς και αξιόπιστες τεχνολογίες. Στόχος μου είναι η σωστή ισορροπία μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της ενεργειακής απόδοσης, η ασφαλής χρήση και λειτουργία και αδιάκοπη υγειονομική περίθαλψη των ασθενών. Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, -εκ μέρους της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος-, χθες 15 Νοεμβρίου, τις τροπολογίες επί της προτάσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση του κανονισμού 517/2014 για τα φθοριούχα αέρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ