today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη, στη «σκιά» της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ

Τις επόμενες κινήσεις, στα τρία ανοικτά «μέτωπα» που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός στην Π.Ε του κόμματος του, σχεδιάζει το Μαξίμου, επιδιώκοντας να έχει τον πρώτο αλλά και τον τελευταίο λόγο στο πολιτικό σκηνικό, που έχει πάρει «φωτιά», ενόψει εκλογών το 2023…

Του Κώστα Πασίση

Το πρώτο, ίσως το πιο δύσκολο και ευαίσθητο, είναι τα εθνικά θέματα και δη τα ελληνοτουρκικά όπου απέναντι μας υπάρχει ένας επιθετικός γείτονας, με ξεπερασμένες, αναθεωρητικές λογικές…

Όπως επισημαίνουν πηγές από το ΥΠΕΞ σε αυτή τη φάση η προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η ακύρωση στο πεδίο του ψευδεπίγραφου τουρκολιβυκού μνημονίου εξού και η αυριανή επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Βεγγάζη για συνομιλίες.

Λίγα 24ωρα πριν το συγκεκριμένο ταξίδι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει άνοιγμα στη Λιβύη προετοιμάζοντας το έδαφος για ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας.

Ταυτόχρονα η ExxonMobil ξεκίνησε σεισμικές έρευνες νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Μάλιστα οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για πλούσια κοιτάσματα σε Πελοπόννησο και Κρήτη, έχουν δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας στο Μαξίμου, για αναβάθμιση της Ελλάδας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

Στην περίπτωση των ερευνών της αμερικάνικης ExxonMobil η στόχευση της κυβέρνησης  είναι να φέρει τη Λιβύη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, καθώς οι δυο χώρες γειτνιάζουν.

Σε αυτή τη προσπάθεια η χώρα μας φαίνεται ότι έχει σύμμαχο και τις ΗΠΑ που έστειλαν ήδη το μήνυμα τους τονίζοντας ότι η  προσωρινή κυβέρνηση της  Λιβύης δεν έχει το δικαίωμα να υπογράφει συμφωνίες.

Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η κατάσταση παραμένει σταθερή… Ο Πρωθυπουργός δε την περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο.

«Η Ελλάδα κρατά κλειστή την πόρτα στις προκλήσεις, αλλά ανοιχτό το παράθυρο στις προσεγγίσεις. Θα το ξαναπώ νοιώθω φίλο τον τουρκικό λαό, εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη, όμως δεν παρασυρόμαστε και δεν παρασύρομαι σε διάλογο με το παράλογο», ανέφερε χαρακτηριστικά

Υποκλοπές – εξωθεσμικά κέντρα και στο …βάθος ΣΥΡΙΖΑ

Το δεύτερο μέτωπο είναι η εσωτερική κατάσταση στη χώρα, που λόγω εκλογών και απλής αναλογικής, εκλογικό σύστημα που ανοίγει τις …ορέξεις πολλών για πολυποίκιλα σχέδια, θυμίζει μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί…

Η ατάκα που έκανε τη …διαφορά στην ομιλία Μητσοτάκη στην Πειραιώς ήταν: «Έχουμε ενοχλήσει πολλούς, η δυναμική έχει αφαιρέσει ισχύ από κέντρα. Κάποιοι μας δείχνουν τα δόντια τους, εμείς οι Νεοδημοκράτες δεν μασάμε».

Η απάντηση της κυβέρνησης είναι η θεσμικότητα και οι κανόνες που πρέπει να τηρούνται και  να σέβονται απ όλους.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση  κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για το απόρρητο των επικοινωνιών, την κυβερνοασφάλεια και τις αλλαγές στην ΕΥΠ.

Όπως επισημάνει συνεργάτης του Πρωθυπουργού η απόφαση του Μαξίμου είναι να μην κάνει την παραμικρή έκπτωση από αυτό το προαναφερθέν «αξίωμα» καθότι η ΝΔ είναι ένα αμιγώς λαϊκό κόμμα των πολλών και όχι των λίγων και ισχυρών.

Όσον αφορά το τρίτο μέτωπο, η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη.

Η κυβέρνηση θα «κτυπήσει» την Κουμουνδούρου με το έργο της, το οποίο θα είναι σε μόνιμη αντιπαραβολή με τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ, όσο βρισκόταν στην Κυβέρνηση.

Αυτή ήταν η οδηγία που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπουργούς του αλλά και στα κομματικά στελέχη που συνεχίζουν τις περιοδείες σε όλη τη χώρα.

Στο πολιτικό «hard rock» του Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει αυτή τη φορά με «σκληρό ροκ».

«Δε θα μένει τίποτε αν αναπάντητο» τονίζει υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή.

Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν προσανατολισμένη και η επίθεση του προέδρου της ΝΔ στο ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του στα κομματικά στελέχη.

Αναμένουμε την απάντηση του κ. Τσίπρα στο ερώτημα του πρωθυπουργού “ποια γραμμάτια ξεπληρώνει” τόνισε σε ανάρτηση του στο Twitter ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης, ανοίγοντας ένα από τα πολλά «χαρτιά» αλλά και τους σωρευμένους φακέλους, που υπάρχουν στο Μαξίμου με τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ..

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ