today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Γ.Πατούλης: Πρόληψη, Ενημέρωση και Επαγρύπνηση τα κλειδιά για την προστασία από τον Διαβήτη

Επαγρύπνηση κοινού και Πολιτείας σχετικά με τον διαβήτη και τον κρίσιμο ρόλο των Κέντρων Πρωτοβάθμιας Υγείας στον τομέα της πρόληψης, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης και πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, στην ημερίδα «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Διαβήτης», που διοργάνωσε το Κέντρο Υγείας Αμαρουσίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης, τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των ηλικιών και των κοινωνικών ομάδων στην εκπαίδευση για τον διαβήτη. Τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε επίπεδο φροντίδας με «δεδομένη τη θεαματική αύξηση της νόσου στη χώρα μας».

Με αφορμή την πανδημία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως ο υψηλός αριθμός μολύνσεων θα εκτινάξει και τον αριθμό των διαβητικών ασθενών και υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω:

• Ευαισθητοποίησης του κοινού, και

• Επαγρύπνησης της Πολιτείας, καθώς «o κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη δείχνει να πλήττει έναν στους δύο πολίτες της χώρας μη διαβητικούς».

Χαρακτήρισε αναγκαία την ενημέρωση, τόσο των επαγγελματιών Υγείας, όσο και των πασχόντων, ώστε να ενταθεί η έγκαιρη διάγνωση και η εκπαίδευση για την θεραπεία.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πατούλης υπογράμμισε τη σημασία να έχει κεντρικό ρόλο η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ενημέρωσε για την σθεναρή πεποίθηση της Περιφέρειας στην αξία του προσυμπτωματικού έλεγχου, ο οποίος υλοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας, ΕΔΔΥΠΠΥ, μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας των δήμων της Αττικής.

Υπενθύμισε ότι στο ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Αμαρουσίου, πρωτολειτούργησε πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, το 2014 και ότι επί 8 έτη ο Δήμος είχε κεντρική συμμετοχή στο παγκόσμιο συνέδριο για τις Υγιείς Πόλεις, που έλαβε χώρα στην Αττική, με την συμμετοχή στελεχών του ΠΟΥ. «Και ως πρότυπος Δήμος είχε αναδείξει από τότε, τις καλές πρακτικές των υγιών πόλεων ανά τον κόσμο και τις καινοτόμες, ιδέες και προοπτικές».

Σήμερα, τόνισε ο περιφερειάρχης «το κάνουμε πράξη σε όλη την Αττική» και με την ευκαιρία της παρουσίας του στον «Δήμο της καρδιάς μου, από τον οποίο ξεκίνησαν όλα», όπως είπε, ανακοίνωσε ότι «η Περιφέρεια Αττικής εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειών για την Υγεία του ΠΟΥ, μεταξύ 39 Περιφερειών της Ευρώπης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ