today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Η Ελλάδα στην τελική πεντάδα για τη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2026

Στην τελική πεντάδα των υποψήφιων χωρών για τη φιλοξενία της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2026 βρίσκεται η Ελλάδα, μετά από αίτημα που υπέβαλε το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, από τις συνολικά 10 χώρες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, η Ελλάδα, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Ταϊλάνδη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκρίθηκαν στην τελική short list, με την οριστική επιλογή της φιλοξενούσας χώρας να πραγματοποιείται το 2023.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η πρόκριση αυτή έρχεται μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου με τη στήριξη της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, προκειμένου να φιλοξενηθεί αυτή η σημαντική διεθνής διοργάνωση, για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 25 χρόνια, σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα προχώρησε στην κατάθεση ενός ολοκληρωμένου φακέλου, ο οποίος πληρούσε τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις διεξαγωγής της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2026 στην Αθήνα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης, ότι πρόκειται αναμφίβολα για μια ακόμη απόδειξη της ενισχυμένης αξιοπιστίας και της αναβαθμισμένης θέσης της ελληνικής οικονομίας στη διεθνή σκηνή, μετά και από την έξοδό της- ύστερα από 12 χρόνια- από τη μνημονιακή και ενισχυμένη επιτήρηση. Και είναι μία εξέλιξη υψηλού συμβολισμού, αναγνώρισης και οφέλους για τη χώρα μας, που επισφραγίζει το άλμα προόδου της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις μεγάλες δυνατότητες της Ελλάδας.

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «σε μία από τις πιο δύσκολες και ταραχώδεις περιόδους της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, η ελληνική οικονομία όχι μόνο επέδειξε ανθεκτικότητα, αλλά ενδυναμώνεται, αναβαθμίζεται και ισχυροποιείται. Η ελληνική κυβέρνηση- παράλληλα με τη χάραξη αποτελεσματικών πολιτικών σε εθνικό επίπεδο- αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που ενισχύουν περαιτέρω το κύρος, τη συμμετοχή και τον ρόλο της χώρας στην κατάρτιση πολιτικών σε διεθνές επίπεδο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ