today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Οι τρεις κινήσεις Μητσοτάκη που αιφνιδίασαν την Τουρκία

Έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη, άνοιγμα στη Λιβύη για οριοθέτηση ΑΟΖ και αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, είναι το «αντίδοτο» Μητσοτάκη στην «τοξικότητα» των παρακολουθήσεων που επενδύει η Αντιπολίτευση, με τελικό στόχο το «ροκάνισμα» των ποσοστών της ΝΔ που συνεχίζει να έχει την πρωτοκαθεδρία στο πολιτικό σκηνικό.

Του Κώστα Πασίση

Πίσω όμως από το ορατό πολιτικό παιχνίδι για έξοδο από την εσωστρέφεια των υποκλοπών, κρύβονται -από πλευράς Μαξίμου- τρεις κινήσεις ζωτικής σημασίας  για τη γεωστρατηγική θωράκιση της χώρας, που προφανώς αιφνιδίασαν, την Τουρκία η οποία δεν περίμενε τέτοιες εξελίξεις.

Αυτό προκύπτει από την «παγωμένη» αντίδραση των τουρκικών μέσων ενημέρωσης που προσέγγισαν  δημοσιογραφικά την είδηση για έρευνες νότια της Κρήτης, χωρίς τα γνωστά ανθελληνικά και συνήθως απειλητικά σχόλια, καθ υπόδειξη του Παλατιού…

Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για τον απολυτό αιφνιδιασμό, καθώς σε αντίθεση  με τον Ταγίπ Ερντογάν που απειλεί ότι θα έλθει ένα βραδύ ξαφνικά στα ελληνικά νησιά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε καταμεσήμερο  την έκδοση Navtex για σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο, πιάνοντας στον ύπνο την τουρκική διπλωματία.

Η NAVTEX προβλέπει ότι από χθες  8 Νοεμβρίου 2022 και μέχρι νεωτέρας, δεσμεύονται περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, το Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο Nanco Swift να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες.

Η χθεσινή εξέλιξη  ήταν απόρροια της προσεκτικής προεργασίας που έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Αλλά και των ισχυρών συμμαχιών της χώρας.

Η κυβέρνηση περιμένει αντιδράσεις από τη γείτονα χώρα, αλλά όπως τονίζεται αρμοδίως η Τουρκία δεν έχει να κάνει και πολλά πράγματα καθώς οι ελληνικές έρευνες από τον αμερικανικό κολοσσό της Exxon Mobil θα πραγματοποιηθούν στο θαλάσσιο χώρο της Ελλάδος.

Τις έρευνες προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στον ΑΝΤ1, τονίζοντας: «Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil.

Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Άνοιγμα στη Λιβύη, με τις ευλογίες ΗΠΑ

Ο Πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη έβγαλε και δεύτερο «άσσο» από το μανίκι του, που ήταν το άνοιγμα στη Λιβύη για οριοθέτηση ΑΟΖ.

«εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα άνοιγμα στη Λιβύη συνολικά, για να μπορέσουμε επιτέλους να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη.

Διότι Ελλάδα και Λιβύη έχουν ακτές οι οποίες βρίσκονται απέναντι η μία από τις άλλες. Είναι ο φυσικός μας συνομιλητής η Λιβύη. Και θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε από κοινού υδρογονάνθρακες οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης», τόνισε  ο κ Μητσοτάκης, δηλώνοντας το παρών της Ελλάδας στα τεκταινόμενα της Λιβύης.

Φυσικά το timing για το εν λόγω  άνοιγμα δεν έγινε τυχαία. Ήλθε μετά από μια σειρά διπλωματικών κινήσεων όπως η οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο και  η σύσφιξη των σχέσεων με το Κάιρο.

Η κυβέρνηση εξασφάλισε και το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για τη διενέργεια ερευνών, νότια της Κρήτης.

Ας μην ξεχνάμε ότι προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίγκεν…

Δεν πωλείται το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Τέλος ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δεν πωλείται και θα αξιοποιηθεί από τη χώρα στο έπακρο.

Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην παρούσα συγκυρία η Αλεξανδρούπολη είναι τόσο μεγάλης στρατηγικής, γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας για τη χώρα μας, ώστε πρέπει να παραμείνει στη κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει και τη δυνατότητα να αναπτύξει το λιμάνι και να αξιοποιήσει πλήρως όλες του τις δυνατότητες, ανέφερε κερδίζοντας την πρώτη παρτίδα από το σκληρό πολιτικό πόκερ που είναι σε εξέλιξη…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ