Ν. Μηταράκης: Να αποτρέψει η Τουρκία τις παράνομες αναχωρήσεις από τις ακτές της

ΑΠΕ

Την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας των μελών του ΝΑΤΟ και των γειτονικών χωρών για την αντιμετώπιση των δικτύων λαθρεμπορίας ανθρώπων υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατά τις εργασίες της Ειδικής Ομάδας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή που πραγματοποιήθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων. Επίσης, ο κ. Μηταράκης κάλεσε την Τουρκία «να αποτρέψει παράνομες αναχωρήσεις από τις ακτές της».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία μετρά 73 χρόνια ζωής και σε αυτά μπορεί κανείς να εντοπίσει τις επιτυχίες στη διατήρηση της ασφάλειας των κρατών-μελών αλλά και του ίδιου του κόσμου.

Ο κ. Μηταράκης έκανε στη συνέχεια αναφορά στις προσπάθειες εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να καταπολεμηθούν τα δίκτυα λαθροδιακίνησης, τα οποία επιχειρούν να περάσουν ανθρώπους από την Τουρκία ή τη Λιβύη προς την Ευρώπη.

«Η διευκόλυνση μετάβασης ανθρώπων σε μία χώρα με στόχο την αποσταθεροποίησή της είναι κάτι που προφανώς δεν είναι αποδεκτό», είπε ενώ συμπλήρωσε πως η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσε την κατάσταση στο μεταναστευτικό.

Τέλος, ο υπουργός Μετανάστευσης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την επέκταση της Συμμαχίας με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, «η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε το συνεχώς μεταβαλλόμενο εξωτερικό περιβάλλον ασφαλείας».