today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής κατηγορείται πως «αγόρασε» το αξίωμά του

Ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον του διαδόχου του Σίριλ Ραμαφόσα, ενώ δεν απομένει παρά ένας μήνας και κάτι ως το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος: κατηγόρησε τον αρχηγό του κράτους χθες Κυριακή πως «αγόρασε» το αξίωμα του προέδρου του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC).

Το ANC θα κληθεί να αποφασίσει στο συνέδριό του, στα μέσα Δεκεμβρίου, εάν θα αναδείξει ή όχι τον κ. Ραμαφόσα ως τον υποψήφιό του για δεύτερη συναπτή θητεία στις προεδρικές εκλογές του 2024, καθώς κι εάν θα τον επανεκλέξει πρόεδρό του.

«Ο Σίριλ Ραμαφόσα έχει κατηγορηθεί (…) πως ξόδεψε πάρα πολλά χρήματα για να αγοράσει τη θέση του προέδρου του ANC», είπε ο κ. Ζούμα απευθυνόμενος σε πλήθος υποστηρικτών του στο Ντέρμπαν (νοτιοανατολικά).

Αφού χόρεψε πάνω στη σκηνή και φώναξε «Αμάντλα!» (σ.σ. «εξουσία»), κατηγόρησε τον νυν αρχηγό του κράτους πως «φαλκίδευσε τη δημοκρατική διαδικασία».

Η χρηματοδότηση της εκστρατείας του κ. Ραμαφόσα για να εξασφαλίσει το αξίωμα του προέδρου του ANC το 2017 είχε γίνει αντικείμενο αμφισβητήσεων. Είχε κατηγορηθεί ιδίως πως είπε ψέματα στο κοινοβούλιο για τη δωρεά ποσού 500.000 ραντ (περίπου 28.000 ευρώ) από βιομηχανικό όμιλο.

Ο κ. Ραμαφόσα, 69 ετών, εντέλει αθωώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο κι ανέλαβε τα ηνία του κόμματος και της χώρας έπειτα από την παραίτηση, το 2018, του κ. Ζούμα, που ενεπλάκη πρώτος σε σκάνδαλο.

Ο Τζέικομπ Ζούμα καταδικάστηκε εντέλει να εκτίσει ποινή φυλάκισης 15 μηνών επειδή αρνήθηκε να δώσει απαντήσεις σε επιτροπή κατά της διαφθοράς. Ο ογδοντάρης πολιτικός εξέτισε την ποινή του τον περασμένο μήνα. Είχε ήδη αφεθεί ελεύθερος υπό όρους για λόγους υγείας.

Η φυλάκισή του τον Ιούλιο του 2021 πυροδότησε φονικό κύμα βίας και λεηλασιών, με εξαιρετικά δύσκολο κοινωνικοοικονομικό φόντο.

Ο πρώην πρόεδρος, που παραμένει ο κυριότερος πολιτικός αντίπαλος του Σίριλ Ραμαφόσα, πρόσαψε τον περασμένο μήνα στον διάδοχό του «προδοσία» κι ότι είναι «διεφθαρμένος».

Ο Σίριλ Ραμαφόσα, που εξελέγη υποσχόμενος να ξεριζώσει τη διαφθορά, βρίσκεται εν μέσω πολιτικής θύελλας εδώ και μήνες. Αντιμετωπίζει έρευνα για μυστηριώδη ποσά σε ρευστό που βρέθηκαν έπειτα από διάρρηξη σε ένα από τα ακίνητά του.

Ανεξάρτητη επιτροπή που ορίστηκε από το κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμά της την επόμενη εβδομάδα. Τα ευρήματά της δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να οδηγήσουν στην διεξαγωγή ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο προκειμένου να παυθεί ο κ. Ραμαφόσα — ο οποίος καταγγέλλει πως η έρευνα εντάσσεται σε πολιτικό ελιγμό αντιπάλων του με σκοπό την ανατροπή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ