today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Κρεμλίνο: Δεν σχολιάσει δημοσίευμα για συνομιλίες με αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν για την Ουκρανία

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει δημοσίευμα της Wall Street Journal (WSJ) σύμφωνα με το οποίο η Ουάσινγκτον διεξήγαγε συνομιλίες που έχουν κρατηθεί μυστικές με ανώτατους Ρώσους αξιωματούχους για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν, διεξήγαγε συνομιλίες με συμβούλους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με την ελπίδα να μειωθεί ο κίνδυνος ο πόλεμος στην Ουκρανία να διαχυθεί ή να κλιμακωθεί σε πυρηνική σύγκρουση.

“Δεν έχουμε τίποτα να πούμε για αυτό το δημοσίευμα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει δημοσίευμα της Washington Post σύμφωνα με το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν κατ’ ιδίαν την Ουκρανία να δείξει πως είναι ανοικτή στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων όσο ο Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία.

“Λοιπόν, δεν ξέρουμε αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι”, είπε ο Πεσκόφ.

“Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνω πως υπάρχουν ορισμένα αληθή ρεπορτάζ, αλλά ως επί το πλείστον είναι ρεπορτάζ που είναι απλές εικασίες”, είπε, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους να έρθουν σε επαφή με τον Λευκό Οίκο ή την ίδια την εφημερίδα.

Πρόσθεσε πως ενώ η Ρωσία παραμένει “ανοικτή” σε συνομιλίες, δεν μπορεί να διαπραγματευθεί με το Κίεβο λόγω της άρνησης του τελευταίου να διεξαγάγει συνομιλίες με τη Ρωσία.

Λίγες υψηλού επιπέδου επαφές ανάμεσα σε αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Ρωσίας έχουν δημοσιοποιηθεί τους τελευταίους μήνες καθώς η Ουάσινγκτον επιμένει πως οποιεσδήποτε συνομιλίες για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να διεξαχθούν ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ