today-is-a-good-day
22.6 C
Athens

Γ.Τσακίρης-Νεοφυείς επιχειρήσεις: Περίπου 800 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την καινοτομία

Εσπερίδα με θέμα «Καινοτομία και νεοφυείς επιχειρήσεις» διοργάνωσε η τοπική κομματική οργάνωση της ΝΔ στο Α’ δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Θεσσαλονίκης (Α’ ΔΗΜΤΟ ΔΕΕΠ Α’ Θεσσαλονίκης) με καλεσμένο κεντρικό ομιλητή, διαδυκτιακά, τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη.

Ο υφυπουργός εστίασε στις προσπάθειες που γίνονται εκ μέρους της κυβέρνησης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ ανακοίνωσε τη σημερινή δημοσίευση για την πρώτη πρόσκληση που αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους από το νέο ΕΣΠΑ 21-27.

«Σε ότι αφορά το νέο ΕΣΠΑ 21-27, σήμερα δημοσιεύτηκε η πρώτη πρόσκληση που αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έχει να κάνει με τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Ένα κομμάτι των πόρων, γύρω στα 800 εκατομ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την καινοτομία. Επίσης ένα κομμάτι από αυτά θα χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτηθεί η «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα», τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων .

Επιπλέον ο κ. Τσακίρης αναφέρθηκε στα επενδυτικά προγράμματα , στα εργαλεία επένδυσης στο μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων και τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας μέσα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων .

«Τον τελευταίο καιρό έχουμε πάρα πολλές επιτυχίες που αφορά εταιρείες επενδύσεων που επενδύουν σε νεοφυείς τεχνολογικές επιχειρήσεις. Είμαι πεπεισμένος ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό το κομμάτι της αγοράς που λέγεται καινοτόμος νεοφυής επιχείρηση θα συμμετέχει μέσα στο ΑΕΠ της χώρας και είναι κάτι που χρειαζόμαστε», επεσήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, Γιάννης Τσακίρης .

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ,στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, στη CISCO, στη δυτική Θεσσαλονίκη, ομιλητές δια ζώσης ήταν ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας NOESIS, Αθανάσιος Κοντονικολάου και ο συνιδρυτής της Ideas Forward και του Ελληνικού Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων – HeBAN, δρ. Δημήτριος Κουρτέσης.

«Τα εργαστήρια γνώσης και επιστημών αναπτύσσονται ραγδαία σε παγκόσμιο επίπεδο και πιστεύουμε πως είναι το μέλλον για τη γέννηση της επιχειρηματικότητας της υγιής κριτικής σκέψης, της επικοινωνίας και της συνεργασίας μεταξύ επιχειρηματιών, νέων παιδιών, μαθητών που θέλουν να αναπτύξουν τις δεξιότητες και ικανότητές τους στις νέες τεχνολογίες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κοντονικολάου.

Από τη πλευρά του ο δρ. Δημήτριος Κουρτέσης επεσήμανε πως «το οικοσύστημα καινοτόμου επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλονίκη και στη Β. Ελλάδα, ωριμάζει με πολύ γοργό ρυθμό. Η σημερινή εικόνα του δεν έχει τίποτα να κάνει με αυτή πριν από πέντε με δέκα χρόνια. Βλέπουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό από νέες επιχειρηματικές προσπάθειες να ξεκινάνε, αυτή τη φορά και με ανθρώπους που έρχονται με εμπειρία και από την αγορά. Βλέπουμε εταιρείες που ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη να αναπτύσσονται σε διεθνείς αγορές, να έρχονται περισσότερα κεφάλαια να δημιουργούνται funds. Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε είναι περισσότερες δομές για τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας», κατέληξε ο δρ. Κουρτέσης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, οι βουλευτές Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και Στράτος Σιμόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ