today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Συνάντηση Ν.Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι είχε το απόγευμα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο Σαρμ ελ Σέιχ, όπου μετέβη σήμερα για να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής COP27, που θα πραγματοποιηθούν στις 7 και 8 Νοεμβρίου.

Η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου πραγματοποιήθηκε παρουσία της Υπουργού Ενέργειας Νατάσας Πηλείδου, του κυβερνητικού εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου, της Πρέσβειρας της Δημοκρατίας στην Αίγυπτο Πόλυς Ιωάννου και υπηρεσιακών παραγόντων.

Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε ένα εξαιρετικά φιλικό κλίμα, συζητήθηκαν οι άριστες σχέσεις των δύο χωρών που, όπως διαπιστώθηκε εκατέρωθεν, μπορούν να αναβαθμιστούν δημιουργώντας πολλαπλά οφέλη και για τις δύο χώρες.

Ένα από σημαντικότερα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη συνάντηση είναι η επικαιροποίηση της συμφωνίας των δύο χωρών για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Συζητήθηκε, επίσης, η συνεργασία των δύο χωρών αναφορικά με το θέμα αξιοποίησης των φυσικών τους πόρων και οι δυνατότητες που διαφαίνονται στον τομέα αυτό ως απόρροια της σχετικής συμφωνίας, περιλαμβανομένων του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Συζητήθηκε, επίσης, το ενδεχόμενο ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό Μικάτι ότι η Κύπρος θα αναλάβει πρωτοβουλία εντός της ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη οικονομική στήριξη προς τον Λίβανο για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει και η Κύπρος, λόγω της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία.

Ο κος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό, ενώ συζητήθηκε και η κατάσταση που επικρατεί στον Λίβανο. Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου επανέλαβε τη διαχρονική στήριξη της χώρας του στο Κυπριακό στη βάση αρχών και αξιών.

Τέλος, εξέφρασε ευχαριστίες για τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στις δύο χώρες αναφορικά με το θέμα αμοιβαίας παροχής βοήθειας για κατάσβεση πυρκαγιών.

Αύριο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στη Σύνοδο COP27, όπου αναμένεται να λάβουν μέρος συνολικά 120 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, ενώ στο περιθώριο της θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την πρωτοβουλία της Κύπρου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής την οποία θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος ανέλαβε τα τελευταία χρόνια σχετική πρωτοβουλία για ενίσχυση του συντονισμού και της περιφερειακής συνεργασίας των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με στόχο την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Αξιοποιώντας τις άριστες σχέσεις που έχει αναπτύξει η Κύπρος με τις χώρες της περιοχής, η πρωτοβουλία αφορά, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη ενός Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης με τη συμβολή διακεκριμένων επιστημόνων.

Στην εν λόγω Σύνοδο για την πρωτοβουλία της Κύπρου θα προεδρεύσουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ενώ αναμένεται να παραστούν αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων και άλλοι αξιωματούχοι ξένων κυβερνήσεων.

Στη Σύνοδο θα τεθούν οι βάσεις για την υλοποίηση των δράσεων που έχουν αποφασιστεί και για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν στην Αίγυπτο ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Παντελής Παντελίδης, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Νιόβη Παρισινού και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στη Σύνοδο για την Πρωτοβουλία της Κύπρου θα παραστεί και θα μιλήσει, επίσης, ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Κλιματικής Αλλαγής Δρ Κώστας Παπανικόλας. Επίσης, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να έχει επαφές με ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί αύριο, 7 Νοεμβρίου, το μεσημέρι στην εναρκτήρια τελετή της Συνόδου, ενώ το βράδυ θα παραστεί σε δεξίωση που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Αιγύπτου προς τιμήν των ηγετών των κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στη Σύνοδο.

Την Τρίτη, 8 Νοεμβρίου, στις 10πμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την πρωτοβουλία της Κύπρου, στον χώρο της διεξαγωγής της COP27.

Ακολούθως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αρμενίας Βαχάν Κχατσιατουριάν κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπογραφεί από τους αντίστοιχους αρμόδιους Υπουργούς των δύο χωρών, στην παρουσία των δύο Προέδρων, Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα της Περιβαλλοντικής Προστασίας. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προβεί σε Παρέμβαση στις εργασίες της Συνόδου COP27.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ