today-is-a-good-day
10.4 C
Athens

Οι «Πόλεις του Αύριο» θα πρωταγωνιστήσουν στην καρδιά της Αθήνας

Οι Πόλεις του Αύριο, οι ρυθμοί και ο προσανατολισμός τους, η «σύσταση» και όλα όσα αποπνέουν, θα πρωταγωνιστούν στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Βασιλίσσης Όλγας, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Μια μεγάλη ομαδική υπαίθρια έκθεση, με τον τίτλο «Cities of Tomorrow», υλοποιείται από το Δήμο Αθηναίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων, πριν από μερικές ημέρες.

Στα υπαίθρια stands, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να μοιραστεί την οπτική 42 ελλήνων και ξένων δημιουργών για το πώς βλέπουν ή φαντάζονται στο μέλλον τις πόλεις που ζουν. Στην Ευρώπη, περισσότερο από τα δύο τρίτα του πληθυσμού ζουν σε αστικά κέντρα, βιώνοντας στην καθημερινότητά τους τα προβλήματα, τις προκλήσεις αλλά και τη δημιουργία στόχων για ένα βελτιωμένο, πιο ανθρώπινο «αύριο».

Τα έργα των δημιουργών της Έκθεσης, τα οποία επιλέχθηκαν από ειδικούς του χώρου των εικαστικών, της γραφιστικής και της αρχιτεκτονικής, αποτελούν προτάσεις υποθετικές, περιγραφικές, διερευνητικές, κριτικές και αναστοχαστικές.

Κάποιες από αυτές, αποτυπώνουν ένα δυστοπικό αστικό μέλλον, εξαιτίας της συνεχούς συρρίκνωσης του δημόσιου χώρου, της μαζικής αστικοποίησης και των φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού. Άλλες πάλι υιοθετούν μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, απαντώντας σε χρηστικές ανάγκες προσβασιμότητας και βιωσιμότητας. Τέλος, κάποιες από αυτές τις προτάσεις προσβλέπουν στην πόλη ως το κατεξοχήν πεδίο των κοινών, προτάσσοντας την ελευθερία της έκφρασης, την πολυπολιτισμικότητα και την αλληλεγγύη του κοινοτικού βίου. Η φαντασία γίνεται πράξη. Το όραμα, οι ευκαιρίες και η υλοποίηση αποτυπώνονται αριστοτεχνικά στα έργα αυτά και φιλοδοξούν να δώσουν μια άλλη οπτική στην πρόσληψη της καθημερινότητας στους κατοίκους των σύγχρονων πόλεων.

Ο Δήμος Αθηναίων, έδωσε βήμα σε δημιουργούς που οραματίζονται, αισιοδοξούν ή προβληματίζονται για το μέλλον των αστικών κέντρων, και έτσι αφουγκράζεται τάσεις, καταδεικνύει ανησυχίες και παρουσιάζει προτάσεις οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις πόλεις, στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην κοινωνική συνοχή. Συστατικά δυσεύρετα, πολύτιμα και αναγκαία για το μέλλον των ανθρώπων στις Πόλεις του Αύριο.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τις νέες και τους νέους που με τα έργα τους μάς ταξιδεύουν στις πόλεις του μέλλοντος. Λαμβάνουμε υπόψη τα μηνύματά τους μέσα από τη δημιουργική τους έκφραση. Έχουμε ανάγκη, άλλωστε, από φρέσκες ιδέες και προσεγγίσεις που θα μάς εμπνεύσουν να δημιουργήσουμε τις νέες ιδανικές συνθήκες στις πόλεις. Το στοίχημα -πλέον- είναι να μπορέσουμε να μετουσιώσουμε κάποιες από αυτές σε πράξεις. Καλούμε τις Αθηναίες, τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας, να περιηγηθούν στις “Πόλεις του Αύριο”, να θαυμάσουν τα έργα των νέων δημιουργών και να οραματιστούν μαζί τους την πόλη στην οποία θα ήθελαν να ζουν τα επόμενα χρόνια», αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Η υπαίθρια ομαδική έκθεση γίνεται με την υποστήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του δικτύου Eurocities. Λειτουργεί ως ένα ανοιχτό αρχείο, τεκμηριώνοντας συζητήσεις, ανταλλαγές και παρεμβάσεις.

Οι Δημιουργοί οι οποίοι συμμετέχουν στην Έκθεση είναι (με αλφαβητική σειρά): Στέλλα Αμπατζή, Εύα Ανδρονικίδου, Μαλβίνα Αποστόλου και Δέσποινα Κορεντίνη, Λευκοθέα Αρβανιτάκη, Ελίνα Βαρουξάκη, Αλέξανδρος Βιτζηλαίος και Αναστασία Τοπαλιάν, Μαρία Βλασερού, Γεωργία Γιαννοπούλου, Σοφία Δαλαμάγκα, Λάουρα Δασκάλη, Γιάννης Δημόπουλος, Κωνσταντίνος Δημόπουλος, Μανώλης Ηλιάκης (YOLKSTUDIO), Έλενα Καμαργιάρη, Εβελίνα Καράτζιου, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Νίκος Λαγός, Αλέκα Λαμπίρη (Alcia), Μαρίνα Λαφαζάνη, Μάριος Λουριδάς, Όλγα Μαραγκού, Ιωάννης Μαρκάκης, Αντιγόνη Μιχαλακοπούλου, Φώτιος Μπάλας, Χαρά Μπογιατζή, Βασίλης Νικάκης,Νικολέτα Πανά, Ελευθερία Παπαδουράκη, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Βασιλική Σπύρου, Δήμητρα Σταυροπούλου, Τόλης Τατόλας, Ευτυχία Τσουλουχοπούλου, Βαλεντίνα Φαραντούρη, Πάβλος Χαμπίδης, Κλειώ-Γεωργία Χατζάκη και Στέφανος Γκουτζούπας (Μ.E. Architects), Νίκος Χήναρης, Metacities Creative Team, Toma Design Studio, The Krah, Point Supreme αρχιτέκτονες, Amarildo Topallis

Υποστηρικτές: Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και το δίκτυο Eurocities.

Την επιμέλεια της Έκθεσης ανέλαβαν η ιστορικός τέχνης και Σύμβουλος του Δημάρχου Αθηναίων σε θέματα πολιτισμού Κατερίνα Κοσκινά και ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Πίττας.

Η κ. Κοσκινά, υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «μέσα από αυτές τις 42 επιλεγμένες προτάσεις από την ειδική επιτροπή, βλέπουμε τον αναστοχασμό των ανθρώπων σε κάθε περίπτωση, με αφορμή τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας, τις δυστοπίες την έλλειψη επικοινωνίας, την ταχύτητα, την ιδιαίτερα υβρυδική φυσιογνωμία που έχει μια πόλη σαν την Αθήνα, κατ’ αρχήν, αλλά και άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, βλέπουμε ιδέες, αλλά θα μπορούσα να πω και προτάσεις. Έχουμε λοιπόν προτάσεις πολύ ενδιαφέρουσες, που άλλες επικεντρώνονται στο ζήτημα της έλλειψης επικοινωνίας, άλλες έχουν ένα πιο νοσταλγικό χαρακτήρα και “κοιτούν προς τα πίσω” όλα αυτά που χάνονται και άλλες έχουν ένα πιο δραστικό χαρακτήρα με ξεκάθαρες προτάσεις που αφορούν σε κινήσεις, δράσεις των πολιτών, συμπεριληπτικότητας, βιωσιμότητας αξιοποίησης του δημόσιου χώρου, με προτάσεις πολύ σύγχρονες που χρησιμοποιούν τη τεχνολογία αλλά και που ταυτόχρονα δημιουργούν σχέσεις μεταξύ των πολιτών. Είμαστε χαρούμενοι, η έκθεση έχει μεγάλη επιτυχία, είχαμε πολλές συμμετοχές, πιστεύω ότι επιλέχθηκαν κάποιες πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσες και να σας πω ότι θα ακολουθήσει και ένα μικρό βιβλίο τους επόμενους μήνες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ