today-is-a-good-day
20.2 C
Athens

Πολωνία και Λιθουανία αναλύουν την εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων

Η Πολωνία και η Λιθουανία εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσουν την εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων εν μέσω ενός δύσκολου χειμώνα τον οποίο αναμένουν, δήλωσε σήμερα ένας στρατηγός, καθώς οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», έχει θορυβήσει τις χώρες της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, οι οποίες είναι ο πιο ένθερμοι υποστηρικτές μιας ευρείας στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο.

«Οι Ρώσοι… προετοιμάζονται για την επόμενη φάση, οπότε εξετάζουμε πώς να διατηρήσουμε τον ρυθμό εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού σε διάφορα επίπεδα, την ενσωμάτωση, την υλικοτεχνική υποδομή», δήλωσε ο στρατηγός Ραϊμούντ Άντζεϊστσακ, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Ο Άντζεϊστσακ έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Βίλνιους κατά την υπογραφή συμφωνίας για την αμυντική συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας, αναφέρει το πρακτορείο PAP.

«Η συμφωνία περιέχει συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών σε όλες τις διαστάσεις», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας στρατηγός Βαλντεμάρας Ρούπσις .

Στην Πολωνία ήδη εκπαιδεύονται ουκρανικά στρατεύματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε τον Οκτώβριο στην συγκρότηση της Αποστολής Στρατιωτικής Αρωγής για την υποστήριξη της Ουκρανίας (EUMAM Ukraine) και διόρισε τον Πολωνό στρατηγό Πιότρ Τρίτεκ αρμόδιο της εκπαίδευσης που θα πραγματοποιείται κυρίως στην Πολωνία.

Εν τω μεταξύ, ο Καναδάς είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο ότι θα στείλει άλλους 40 στρατιωτικούς μηχανικούς για να συνδράμει τις προσπάθειες της Πολωνίας στην εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ